Slovenija
13 ogledov

Agonija TVM končana

Breda Črnčec iz ZSSS je dejala, da jih je vodstvo podjetja danes znova obvestilo Žurnal24 main
Uprava Tovarne vozil Maribor (TVM) je na mariborsko sodišče vložila zahtevo za začetek stečajnega postopka. "To ni noben razlog za veselje," je zatrdil sindikalist Trojner.

"Na žalost ugotavljamo, da smo bili pri iskanju ugodne rešitve za Tovarno vozil Maribor neuspešni. Zato je dopoldan uprava družbe na mariborsko okrožno sodišče vložila predlog za uvedbo stečajnega postopka družbe," so sporočili iz TVM.

"Za nas je takšna odločitev uprave dobra, saj bodo šli tako postopki hitreje in smo mogoče pridobili vsaj dva tedna. Res pa je, da to ni nikakršen razlog za veselje, saj smo zaposleni vseeno razočarani, ker smo zelo navezani na podjetje in avtobuse,"
je dejal vodja stavkovnega odbora in prvi sindikalist v podjetju Franjo Trojner in dodal, da je bilo tudi direktorju Janezu Lipušu vidno žal, da se je vse skupaj tako izteklo.

Prazne obljube lastnikov
Uvedba stečaja, ki jo mora sicer potrditi še sodišče, je bila pričakovana, čeprav je lastnik podjetja, družba Viator & Vektor, še 18. februarja obljubljal, da je našel novega, vendar nerazkritega lastnika. Takrat so sporočili, da so pogodbo z zainteresiranim kupcem že podpisali, a se je to, kot kaže, izkazalo zgolj za zavajanje zaposlenih in javnosti.

Vložitev zahteve za stečaj so popoldne potrdili tudi v Viator & Vektorju. V izjavi za javnost, pod katero sta podpisana Lipuš in glavni izvršni direktor skupine V&V Milan Šajn, sicer niti z besedo ni omenjeno, kje se je zataknilo pri domnevno že sklenjenem dogovoru s kupcem, so pa obžalovali, da so bili pri iskanju ugodne rešitve za mariborsko tovarno neuspešni.

"V prepričanju, da izdelki, znanje, zmogljivosti in naročila, ki jih TVM ima, zagotavljajo uspešno poslovanje, smo si v zadnjih dveh letih od nastopa finančne in gospodarske krize prizadevali, da poiščemo strateškega partnerja oziroma kupca tovarne. Pogovori so potekali z različnimi potencialnimi partnerji iz Slovenije in tujine, iskali smo tudi mnoge druge rešitve, ki bi omogočile nadaljevanje proizvodnje in razvoj podjetja," so zapisali v V&V in dodali, da so se zaman trudili pridobiti tudi obratna sredstva za proizvodnjo s strani bank, takšna sredstva pa so lastniki zagotavljali tudi sami.

Agonija delavcev le končana
TVM, ki se ukvarja s proizvodnjo avtobusov, je v krizi že dve leti. Ker je večkrat prišlo do zamud pri izplačilu osebnih dohodkov, so delavci 3. januarja začeli s stavko, ki se je nadaljevala vse do danes. Podjetje jim dolguje plači za december in januar, prav tako ni plačalo vseh obveznosti do pokojninskih in zdravstvenih blagajn in odpravnin že odpuščenim delavcem in prihodnjim upokojencem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.