Slovenija
20707 ogledov

Agresivno vožnjo lahko prijavite, a to morate vedeti

Avtocesta levi pas prehitevanje vožnja Saša Despot
Ker je po njegovi oceni vozila prepočasi, se je s pestmi spravil na njenega soproga. V incidentu tragično umrl 23-letnik.

Konec avgusta se je pri sosedih zgodila tragedija, ki je bila posledica nestrpnosti za volanom. Mati je vozila avto, v katerem so bili otroci in soprog. Za njo je vozil nestrpen in agresiven voznik, ki ga je motila njena počasna vožnja čez krožišče. Končalo se je tako, da se je nestrpnež s pestmi spravil nad očeta otrok. Ko se je v pretep vmešal 23-letni mladenič, ga je nestrpnež ubil s harpuno.

Sirolo Tragično Svet Drama v enem najbolj znanih letovišč na Jadranu

Policijo smo prosili za nasvet, kaj storiti, ko imamo v prometu opravka z nestrpnežem. Zanimalo nas je, kakšen način bo za nas najbolj varen.

"Udeleženci v cestnem prometu imajo različne poglede na prometno varnost in tudi različno stopnjo strpnosti do drugih udeležencev. Pri tem lahko naletimo tudi na agresivnega udeleženca, ki s svojim ravnanji ogroža našo varnost, varnost vseh drugih udeležencev in seveda tudi svojo varnost," opisujejo. V kolikor naletimo na takšno agresivno vedenje posameznika, je po njihovih besedah pomembno, da na agresijo ne odreagiramo s podobnim vedenjem, ampak se umaknemo na varno. Takoj, ko je to mogoče varno storiti, o dogajanju obvestimo policijo.

Takšna mora biti prijava

"Ob prijavi agresivnega udeleženca oziroma naznanitvi prekrška in drugega kaznivega ravnanja, je potrebno dežurnemu policistu na OKC oziroma področni policijski postaji podati svoje osebne podatke, natančen opis kraja, kjer se kršitev dogaja, in kratek opis ravnanja kršitelja s konkretnim opisom samega ogrožanja," pojasnjujejo na Policiji. Dodajajo, da bo v primeru uvedbe prekrškovnega postopka zoper tovrstnega agresivnega udeleženca potrebno policistom podati tudi izjavo s podrobnim opisom ogrožanja.  

Statistike o agresivnih in nestrpnih voznikih na policiji ne beležijo, ocenjujejo pa, da se stanje prometne kulture iz leta v leto izboljšuje in tudi takšnih nestrpnih oziroma agresivnih voznikov je vedno manj. "Seveda pa se še vedno pojavi posameznik, ki s kršenjem cestnoprometnih predpisov ogrozi varnost drugih udeležencev v prometu in zoper takšne policija striktno represivno ukrepa," pravijo.

Agresivna voznica | Avtor: Profimedias Profimedias

Ogroženost, prizadetost in strah

Pod nevarno vedenje lahko po navedbah Policije štejemo ravnanja, ki  predstavljajo tudi kršitev bodisi zakonov o varnosti cestnega prometa bodisi tudi drugih zakonov iz področja zagotavljanja javnega reda in miru.

Potrebno pa je poudariti, da lahko vsako ravnanje udeleženca, s katerim pri drugih udeležencih povzroči občutek ogroženosti, prizadetosti ali strahu oziroma ga kako drugače vznemiri, v cestnem prometu predstavlja konkretno nevarnost za nastanek prometne nesreče.

Policija

Policija na prijavo zgoraj opisanih kršitev vedno takoj odreagira in policisti poskušajo voznika ustaviti ter z njim izvesti neposredni prekrškovni postopek: "V kolikor se voznika iz različnih razlogov ne izsledi, se v primeru neposrednega ogrožanja od oškodovanega oziroma ogroženega udeleženca pridobi potrebna podrobna izjava z opisom kršitve in se naknadno izvede prekrškovni postopek."

Policija se odzove na vsako prijavo, seveda pa je ukrepanje odvisno od same stopnje povzročene nevarnosti in same narave storjenega prekrška. "Tako imenovano pričanje oziroma bolje rečeno pridobitev izjave prijavitelja je potrebna vedno, ko policisti prekrška ne zaznajo neposredno in določena dejstva ter okoliščine naznanjenega prekrška kršitelju dokazujejo izključno na podlagi zbranih obvestil o obravnavanem prekršku," pojasnjujejo.

V policiji sicer opažajo, da so najpogostejši razlogi za prijave prekrškov v cestnem prometu prekrški povezani s hitrostjo, nepravilnim prehitevanjem, vožnjo na prekratki varnostni razdalji, izsiljevanje prednosti, vožnja pod vplivom alkohola in podobno.  

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 32
  • Avatar jate
    jate 15:51 03.januar 2024.

    ok...agresiven udeleženec......to je en ekstrem,kaj pa tisti,ki ovirajo promet malo da ne se skoraj ustavijo ,jaz temu recem,da se skoraj mislijo parkirat (pa se ne,logično) tako počasi vozijo????

  • Avatar Suli
    Suli 11:06 03.januar 2024.

    Dopolniti zakon o cestno prometnih predpisih z uvedbo obvezne kamere v avtomobilu. Potem pa naj se organi pregona odločajo ali si naredil prekršek in ni več potrebno se vbadat z nestrpneži, ker jih bo kazen krepko ohladila. Seveda tisti, ki ...prikaži več noče razumeti pravil nikoli ne bo za spremembe.🤔

  • Avatar Garancija
    Garancija 10:37 03.januar 2024.

    Še vedno ste necivilizirani balakanci,no vsaj pol od nas