Slovenija
2570 ogledov

AI: Slovenija glede migrantov ravna narobe

Begunci v Avstriji EPA Organizirane prevoze v času humanitarnega koriodrja so jih nudile tako Hrvaška, Slovenija kot Avstrija.
Policija je po sodbi upravnega sodišča objavila nekaj navodil policistom o ravnanju z migranti na meji.

V danes objavljenih policijskih dokumentih iz lanskega leta po mnenju Amnesty International (AI) Slovenija izstopa navodilo, da morajo policisti v primeru prijetja ilegalnih migrantov, ki podajo zahtevo za mednarodno zaščito, upoštevati prisotnost hrvaškega policista in tolmačiti, da je zahtevo za mednarodno zaščito podal na Hrvaškem. Po prepričanju predstavnikov nevladnih organizacij je s tem navodilom policija samovoljno razveljavila pravico do mednarodne zaščite, poroča TV Slovenija.

"Slovenska policija izvaja prepovedano zavračanje in pri tem sodeluje s hrvaškimi organi. Na splošno lahko rečemo, da glede slovenske policije nismo zaznali očitkov o nasilju, medtem ko je v medijih ogromno očitkov glede hrvaške policije. Vendar pa gre tukaj za administrativne ukrepe. Država se je tega poslužila tudi pri izbrisanih, kjer je vse opravila s svinčnikom oz. radirko," je ocenil Blaž Kovač iz AI Slovenija.

Očitke zavračajo

Policija očitke o samovoljnem ali nezakonitem ravnanju že vseskozi zavrača. "Če se pri tem postopku najdejo dokazi, da je oseba prišla iz Hrvaške in je znotraj zakonitega roka, se jo najavi in v neformalnem postopku vrača. Druga kategorija oseb so te, ki izrazijo namero, da bodo zaprosile za mednarodno zaščito," pojasnjuje vodja oddelka za državno mejo in tujce pri Policijski upravi Koper Viljem Toskan.

V dokumentih je po poročanju televizije tudi navodilo o posebni obravnavi Maročanov in Alžircev. To pa je po opozorilih Kovača prepovedano etnično profiliranje, ko se avtomatično omejuje gibanje prosilcev za mednarodno zaščito iz Maroka in Alžirije na centru za tujce. Vodstvo policije se je po navedbah Kovača za to odločilo, čeprav so iz preteklih odločitev vedeli, da to ne bo in ni zdržalo sodne presoje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Žurnalček 16:45 17.december 2019.

    Če AI to govori , potem sigurno ravnamo prav !

  • kapibara 11:55 17.december 2019.

    Sprejem:preblago- pre milo... samo teraj: Bolj živo.. bolj na poskok..

  • sam50 09:14 17.december 2019.

    Oseba,ki je prišla na ozemlje naše države,je oseba,ki se je na bilo katerem mednarodnem mejnem prehodu identificirala z dokumentom,ki je predpisan za prestop meje-vsi ostali,ki vdrejo na naše ozemlje,so ilegalci,ki se morajo obravnavati po kazenskem zakoniku države v katero so ...prikaži več "vdrli" in po plačilu kazni nemudoma deportirati tja,od koder so prišli. Vsi tisti človekoljubci,ki se zavzemajo za mednarodno zaščito teh ilegalcev,pa naj iz svojih žepov pokrivajo stroške...