Svet
5202 ogledov

Šest smrti zaradi mraza

Mraz Profimedias
Stari so bili med 18 in 30 let.

V grški pokrajini Evros na meji med Grčijo in Turčijo so v zadnjih dneh našli šest migrantov, ki so umrli zaradi mraza, je danes sporočil izvedenec za sodno medicino bolnišnice v mestu Aleksandrupoli. Ženski afriškega izvora in štirje moški, stari med 18 in 30 let, so med četrtkom in nedeljo umrli zaradi podhladitve.

Pri migrantih niso našli nobenih osebnih dokumentov, zato jih je težko identificirati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Čez kopensko mejo med Grčijo in Turčijo vodi ena od migrantskih poti iz Turčije v Evropo. Čeprav je na njej 12 kilometrov dolg zid, so trgovci z ljudmi odkrili možnosti za tihotapljenje migrantov čez mejo. Za še posebej nevarno velja prečkanje meje čez reko Marica. V zadnjih letih so v reki našli številne utopljene migrante.

Grška vlada je novembra napovedala, da bo na območju namestila okoli 400 pripadnikov varnostnih sil ter okrepila varnostni nadzor z infrardečimi kamerami.

Sneg, begunci Žalostno Svet Sneg dočakali v natikačih

Medtem selitev centra Vučjak

V Bosni in Hercegovini so medtem danes začeli premeščati migrante iz begunskega taborišča Vučjak. Novinarjem so onemogočili, da bi opazovali začetek premestitve, ki bo predvidoma končana v treh dneh, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Oblasti so pojasnile, da so novinarjem onemogočili dostop iz varnostnih razlogov.

Pred začetkom premestitve so vsi migranti dobili zajtrk. Veliko migrantov je sicer reklo, da se ne želijo preseliti iz Vučjaka, ki leži blizu meje s Hrvaško. Iz Mednarodne organizacije za migracije (IOM), ki pomaga pri premestitvi, so sporočili, da bo premestitev z avtobusi potekala na prostovoljni osnovi in da migrantov ne bodo silili v to, poroča novičarski portal klix.ba.

Kljub nasprotovanju nekaterih migrantov, ki želijo nadaljevati pot v EU, je današnja premestitev minila mirno in brez incidentov. Iz IOM so sporočili, da so danes v begunsko taborišče Ušivak blizu Sarajeva premestili 350 migrantov. Ko bodo tja začasno premestili tudi ostale od skupno okoli 600 migrantov, ki večinoma prihajajo iz Azije, Bližnjega vzhoda in Severne Afrike, bodo improvizirano taborišče Vučjak zaprli.

Hrvaška policija Kakšna blamaža! Svet Mislili so, da sta migranta, proti volji so ju odpeljali preko meje

V begunskem taborišču Ušivak bodo ostali, dokler ne bo pripravljen nov sprejemni center v zapuščeni vojašnici Blažuj pri Sarajevu. Tam naj bi nato ostali čez zimo, poročajo tuje tiskovne agencije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • kapibara1 13:14 11.december 2019.

    En je zaradi mraza tudi umru, poleg tega, je pa še nekemu angležu, vrt razdejal..

Sorodne novice