Svet
2528 ogledov

Mislili so, da sta migranta, proti volji so ju odpeljali preko meje

Nigerijska študenta Youtube
Študenta bi morala biti že zdavnaj doma, znašla pa sta se v begunskem taborišču.

Portal Žurnal iz Sarajeva objavlja neverjetno zgodbo dveh Nigerijcev, ki sta se sredi novembra udeležila študentskih iger v Pulju. Namesto da bi o svojih izkušnjah s Hrvaške že pripovedovala domačim, sta se znašla v begunskem taborišču v Bosni in Hercegovini.

18-letni Abia Uchenna Alexandro iz Nigerije je 12. novembra dopotoval v Pulj, kjer je zastopal barve univerze v namiznem tenisu. Po zaključenih igrah je skupaj s štirimi kolegi z organiziranim prevozom odpotoval proti Zagrebu, že 18. novembra naj bi letel v Istanbul.

Po prihodu v Zagreb se je skupaj s kolegom Ebohom Kennethom Chineduom namestil v hostlu. Dvojica se je - preden bi zapustila državo - odločila še sprehoditi po mestu. Pred vstopom na tramvaj ju je zaustavila policija, začela se je njuna kalvarija.

Policistom sta skušala dopovedati, da sta dokumente pustila v hostlu, a nihče ju ni poslušal. Skupaj še z drugimi osebami so študenta s kombijem odpeljali neznano kam, nihče jima ni želel podati nobenih informacij, nekako sta razumela le, da gredo "proti Bosni".

Na določeni točki poti se je kombi ustavil, policisti so potnike spravili ven in jih napotili proti gozdu. Eboh Kenneth Chinedu je zavrnil, da bi odšel v gozd, a policist mu je zagrozil, da v kolikor tega ne stori, da bo streljal. Imeni obeh študentov sta sicer na uradnem popisu udeležencev študentskega tekmovanja v Pulju.

Nigerijca pravita, da sta bila močno prestrašena, nista vedela, kaj naj storita, v policijskem vozilu nista bila sama, poleg je bilo še več migrantov. Vsi so končali v begunskem taborišču v Veliki Kladuši. Njun primer je prevzela nevladna organizacija iz Sarajeva, ki jima skuša čim prej pomagati domov.

Organizatorji tekmovanja so policiji že potrdili, da sta bila na tekmovanju, da sta imela hrvaško vizo, povratne letalske karte iz Zagreba za Istanbul in iz Istanbula za Lagos. Sedem dni po datumu povratnega leta še vedno nista doma, še več, brez dokumentov v begunskem taborišču v tretji državi.

Hrvaško notranje ministrstvo na vprašanja, kako je lahko prišlo do takšnega zapleta, še ne odgovarja.

Begunci v Sloveniji V življenjski nevarnosti Svet Policisti ustrelili migranta; pojasnilo je neverjetno Zloraba Grozljivo Svet Policija ima prostor za mučenje

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 16:40 07.december 2019.

    Ma goni jih v p... materino,saj so kot ščurki.

  • Žurnalček 14:28 06.december 2019.

    Novinarji, predno začnete srati kvake, bi bilo dobro, da se vprašate kako so lahko 18letniki študentje , no lahko so bruci samo sedaj me zanima kako so se uvrstili na izbirnih tekmah -prvenstvu faxa- v univerzitetno ekipo, ko pa še ...prikaži več 10 dni niso bili "bruci " No še mal zraven , pa je eden od njih zahteval azil v RH toda šele potem , ko so ga ujeli na naši meji v koloni beguncev . Tale dva "ŠTUDENTA " sat iskala samo način, da se dokopljeta Nemčje in tam zahtevata azil , kajti azil RH jih ne zanima

  • Gandolf 15:06 04.december 2019.

    Lažnivi mediji!