Svet
7630 ogledov

Policija ima prostor za mučenje

Zloraba Shutterstock
Poročilo, ki vzbuja številne skrbi.

Border Violence Monitoring Network (BVMN) je mreža nevladnih organizacij, ki se ukvarja s pravicami migrantov in beguncev. V svojem svežem poročilu za letošnji oktober izpostavlja hrvaške oblasti in nasilje, ki se v tej državi izvaja nad begunci. V pripravi poročila so aktivisti omenjene mreže med drugim opravili 30 pogovorov z migranti.

V poročilu navajajo, da je oktobra zabeležen izjemno visok incidentov policijskega nasilja nad migranti, še posebej grozljiva pa je zgodba o kletnih prostorih na mejnem prehodu Bajakovo, v katerih, kot trdi omenjena mreža, hrvaška policija trpinči migrante.

Pretepajo jih in mučijo

"V teh prostorih so mladoletnike, od katerih so nekateri stari le 12 let, uslužbenci hrvaške mejne policije, pretepali s pestmi in palicami. Ena izmed prič je prostor opisala kot dvakrat štiri kvadratne metre veliko sobo, do katere se pride po stopnicah," je navedeno v poročilu.

16-letni begunec je v svoji izpovedi povedal, da so ga v tem prostoru zadrževali več kot uro, ga pretepali s pestmi in pendreki. Na enem mladoletniku so uporabili elektrošoker in ga metali ob zid, trdi omenjena mreža v poročilu.

Migrantom na tem mejnem prehodu ne omgočajo, da bi odšli na stranišče niti jim ne nudijo vode in hrane, ne nudijo jim niti pravice do zaprositve azila. V kletnih prostorih so policisti zaščiteni od pogledov voznikov, ki prečkajo mejo.

Migranti v Sredozemlju Grčija Svet Na celino 20 tisoč migrantov

Spolna poniževanja

V poročilu piše tudi, da hrvaška policija vse bolj uporablja slačenje migrantov kotše en način zlorabe. BVMN navaja, da hrvaška zakonodaja omogoča možnost slačenja osumljenca, a le v primeru suma nošenja skrivnega orožja. V primerih, ki so navedeni v pročilu, so bili ljudje v 24-urnem policijskem pridržanju, slačenje so jim odredili šele takrat, ko so jih privedli na zeleno mejo. Takšne primere je zasledil tudi Amnesty International.

Zabeležili so tudi dva primera, v katerih so se hrvaški polcisti, potem ko so prijetim odredili, da se slečejo do golega, s pendreki dotikali njihovih genitalij in jih tako spolno zlorabljali in poniževali.

V poročilu je izpostaljeno, da je ne glede na nasilno in nezakonito ranvanje hrvaške policije Hrvaška dobila zeleno luč za vstop v šengensko območje in celo pohvale odhajajočega predsednika Evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja.

Hrvaška meja Svet Hrvaški policisti ustrelili migranta na poti v Slovenijo

Begunci v Idomeni | Avtor: EPA EPA

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 4
  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 07:03 20.november 2019.

    Vaša država je vzor za številne druge države, je izjavila Ursula von der Leyen ob obisku pri Plenkoviću v Zagrebu.

  • Avatar olor
    olor 13:21 19.november 2019.

    A si kdo od naših veljakov predstavlja, kako bodo zaustavili horde migrantov, ko bodo ti hoteli čez mejo??? Avstrijci jih bodo ustavili in migranti bodo taborili pri nas, na naše stroške. Priporočam, da tudi naši policaji in vojaki spustijo kak ...prikaži več rafal v zrak, če ne drugega jih malo splašijo, vest se bo med njimi hitro razširila in mogoče tudi odvrnila prehoda naše južne meje.

  • perhan63 12:47 19.november 2019.

    pravilno nej ga majo ..