Svet
3054 ogledov

Na celino 20 tisoč migrantov

Migranti v Sredozemlju EPA
Atene nameravajo načrt uresničiti do konca leta.

Grška vlada je danes z otokov v vzhodnem Egejskem morju, ki se še naprej soočajo z migrantskim valom iz Turčije, preselila 155 migrantov. V minulih treh dneh so Atene na celino preselile 1000 prišlekov, a obenem jih je v preteklih štirih dneh na otoke prispelo več kot 1000, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Atene nameravajo do konca leta na celino preseliti več kot 20.000 migrantov. Razseliti jih nameravajo po celotni državi in jih namestiti v stanovanja ali opuščene vojašnice.

V namestitvenih centrih na egejskih otokih po zadnjih podatkih pristojnega grškega ministrstva v nemogočih razmerah biva okoli 35.600 migrantov, čeprav so bili ti namenjeni za največ 7500 ljudi. Še aprila jih je tam bivalo 14.000.

Število migrantov na egejskih otokih je trenutno najvišje po sklenitvi dogovora o zajezitvi migracij med EU in Turčijo marca 2016. Med prišleki je po podatkih komisariata ZN za begunce 36 odstotkov mladoletnikov.

Dogovor med EU in Turčijo predvideva, da se vse begunce in migrante, ki iz Turčije nezakonito dosežejo grške otoke, vrne v Turčijo. A obdelava azilnih prošenj na grških otokih zaradi pomanjkanja osebja poteka zelo počasi. Grška vlada je sicer prejšnji teden spremenila zakon o azilnem postopku, ki sedaj določa, da mora biti ta zaključen v največ šestih mesecih.

tihotapljenje migrantov Slovenija 28-letni Slovenec vodil združbo tihotapcev migrantov

Migranti | Avtor: EPA EPA

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • perhan63 12:42 05.november 2019.

    potopit

  • Avatar Leon
    Leon 11:54 05.november 2019.

    Balkan je kolateralna škoda USA in NATO jastrebov ter trgovcev smrtjo ! Bosna ,Hrvaška in Sloveniaj bodo zadnji okop pred Dunajem !Ponavlja se zgodovina izpred 600 in nekaj let ! Nostradamus je preroško napovedal za 20.stoletje ....kamele bodo pile vodo iz Rena !

Sorodne novice