Svet
11374 ogledov

Sneg dočakali v natikačih

Sneg, begunci Reševalni pas/Twitter
Zima prinaša nove težave. Grozi katastrofa.

V Bosni in Hercegovini je zapadel sneg, ki je beguncem na območju prinesel dodatne težave. Na stotine jih je nameščenih v improviziranem migrantskem centru Vučjak pri Bihaću, kjer zaradi mraza trpijo že več tednov.

Nekateri šotori v katerih spijo, so se zaradi teže snega podrli. Begunci niso niti primerno oblečeni niti obuti, nekateri so sneg dočakali v natikačih.

Po zadnjih podatkih oblasti je v omenjenem taborišču okrog 600 beguncev.

Begunci v Sloveniji V življenjski nevarnosti Svet Policisti ustrelili migranta; pojasnilo je neverjetno

V Bosno in Hercegovino je medtem prišla predstavnica Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović, ki bo med drugim obiskala Vučjak, poleg tega pa tudi begunske centre v Bihaću in Cazinu ter center na sarajevskem območju.

Svoje ugotovitve bo novinarjem podala v petek v Sarajevu.

Prizadevanja za zaprtje

Evropski poslanci so se že sredi novembra zavzeli za zaprtje migrantskega centra Vučjak ter premestitev migrantov v primerne sprejemne centre.

K temu je v razpravi v Evropskem parlamentu oblasti v BiH pozval tudi evropski komisar za migracije in notranje zadeve Dimitris Avramopulos. Po komisarjevih besedah sta zaprtje taborišča in premestitev migrantov nujna, da bi v bližajoči se zimi preprečili hudo humanitarno krizo, je poročala STA.

Prenatrpano taborišče blizu meje s Hrvaško sestavljajo šotori, ki jih ni mogoče ogrevati. Kot so v razpravi poudarjali tako evroposlanci kot komisar, v migrantskem centru tudi ni tekoče vode, stranišč in elektrike.

Po besedah Avramopulosa je Vučjak povsem neprimeren za bivanje, življenje in zdravje ljudi v njem pa sta ogrožena. V Bruslju zato po njegovih besedah od BiH pričakujejo nujne ukrepe, s katerimi bi preprečili nadaljnje poslabšanje razmer. Komisar je še povedal, da je Evropska komisija BiH namenila deset milijonov evrov in da od regionalnih in lokalnih oblasti pričakuje, da bo kar najbolje uporabila denarno in tehnično pomoč.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 35
  • Avatar tupatam
    tupatam 18:20 07.december 2019.

    Na socialnem omrežju smo v teh dneh zasledili profil z imenom Haraga City 16, kjer mlajši moški objavljajo svoje napotke za pot (od opreme, obleke, primernega mobilnega telefona, ..), izkušnje na poti in da jim je Slovenija odskočna deska v ...prikaži več obljubljeno Evropo. Vsaj po zadnjih objavah jim to do danes še ni uspelo, pa čeprav so nekateri tik ob meji, drugi še v Bosni. Očitno so tudi dobri lovci. dolenjskanews

  • matermila 18:16 07.december 2019.

    nekateri so sneg dočakali v natikačih.....Kaj le bluzite,menda ni prišo 5000km daleč v papučah.

  • Avatar vili100
    vili100 14:18 05.december 2019.

    Naj pridejo in po gozdovih pri nas poberejo kar so odvrgli pa bodo pripravljeni za zimo