Slovenija
26 ogledov

Air India prek Brnika v ZDA

Air India Wikimedia
Memorandum, ki so ga danes podpisali v Indiji, predvideva tesno sodelovanje Air Indie, Adrie Airways in Aerodroma Ljubljana. Tako naj bi na Brniku v bodoče pristajala čezoceanska letala.

Kot so sporočili iz močne delegacije, ki je pod vodstvom Boruta Pahorja na štiridnevnem obisku azijske gospodarske velesile, sta med današnjim dnevnim redom prometni minister Patrick Vlačič in njegov indijski kolega prisostvovala podpisu Memoranduma o soglasju med Adrio Airways, Aerodromom Ljubljana d.d. in Air India Ltd.

S predstavniki Air Indie so ga podpisali predsednik uprave Aerodroma Zmago Skobir ter izvršna Adrie Airwaysa Klemen Boštjančič in Robert Vuga.

Memorandum je nekakšno pismo o nameri, iz katerega naj bi nastalo trajno sodelovanje med omenjenimi tremi družbami. Tako naj bi največji indijski letalski prevoznik Brnik uporabljal kot vmesno postajo na svojih čezoceanskih poletih v ZDA, s čimer bi tudi Slovenci dobili neposredno letalsko povezavo z Indijo na eni in ZDA na drugi strani, so za Žurnal24 pojasnili z Aerodroma Ljubljana. Letališče Jožeta Pučnika bi postalo pomembno mednarodno vozlišče v tem delu Evrope, od česar bi imelo veliko koristi tudi Adria Airways. Slovenski nacionalni prevoznik naj bi namreč prevzel prevoz potnikov, ki bi želeli nadaljevati pot v Indijo ali obratno iz Indije drugam po Evropi.

Za zdaj pa ni nič znanega o tem, ali se je slovenska delegacija upehane Adrie Airways dogovarjala tudi o morebitni dokapitalizaciji s strani Air Indie. Boštjančič je sicer takšne navedbe v medijih označil za "totalne izmišljotine."

Pristajali bi z boeingi
Air India je skorajšnja članica Star Alliance, kamor sodi tudi Adria Airways. Do lanske jeseni je za svoje vozlišče v Evropi uporabljala frankfurtsko letališče, a se je nato iz Evrope umaknila. V svoji floti za dolge proge uporablja modela boeing 777-200LR in 777-300ER.

Milijardna Indija prisluhnila Sloveniji
Sicer pa je danes premierja Pahorja sprejel celoten indijski državni vrh. Pahor se je tako sestal s predsednikom vlade Manmohanom Singom in nekaterimi ministri. Kasneje je Pahor položil venec na spomenik Mahatme Gandija v Rajgatu, kjer se je vpisal tudi v knjigo gostov. Ob robu državniškega obiska je slovenskega predsednika vlade sprejela tudi predsednica Republike Indije Pratibi Devising Patil.

Tema pogovorov je bilo poleg izmenjave pogledov na politične in družbene situacije po svetu predvsem krepitev gospodarskega poslovanja. Pri tem je bila še posebej v ospredju Slovensko-indijska poslovna konferenca, na kateri je Pahor predstavil možnosti za vlaganje v slovensko gospodarstvo na podlagi na novo podpisanih sporazumov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.