Slovenija
4 ogledov

Ajdovci v boj za Fructal

Občina Ajdovščina, ki jo vodi Marjan Poljšak, bi s prodajo zemljišča za bioplina Žurnal24 main
Ne ostane nam drugega kot borba, pravi ajdovski župan Poljšak glede načrtov, da Fructal preide v last zaposlenih, občanov in njegovih partnerjev. Laščani zadovoljni z zanimanjem za nakup.

Iztekel se je rok za oddajanje izjav glede interesa za nakup Fructala, nekdaj paradnega ajdovskega podjetja, ki je leta 2000 prišel v roke Uniona, kjer pa se je krivulja njegovega poslovanja obrnila navzdol, danes pa se zaradi znanega dogajanja v Pivovarni Laško in poskusa prevzema le-te s strani Boška Šrota odprodaja kot kolateralna škoda za poplačilo dolgov.

V Pivovarni Laško so izrazili zadovoljstvo nad prejetim številom izjav potencialnih vlagateljev, vendar podrobneje o imenih ne želijo govoriti. V prihodnjih tednih se bo postopek prodaje nadaljeval, trenutno pa je v pripravi informacijski memorandum, ki ga bodo prejeli zainteresirani vlagatelji in na podlagi katerega bodo pripravili svoje nezavezujoče ponudbe.

Ajdovski župan Marjan Poljšak je za Žurnal24 pojasnil, da so izjavo o interesu po prevzemu 93,7 odstotka Fructala s 400 zaposlenimi oddali na pobudo zaposlenih, saj si ne morejo dovoliti nove socialne bombe na ajdovskem, ki jo že zdaj pestijo težave podjetij, kot so Lipa, Primorje in podobne.

Potrebujejo 30 milijonov
Poljšak računa, da se bodo vsi zainteresirani za nakup prehrambenega podjetja, torej zaposleni, občani občine pa tudi sedanji in nekdanji partnerji Fructala združili v konzorcij in zbrali denar, občina pa jim bo pri tem nudila vso potrebno podporo. Upa, da bodo ideji prisluhnili tudi kmetje v Vipavski dolini, ki prodajajo svoje sadje podjetju, in del svojega zaslužka spremenili v lastniški delež. Za celotni prevzem deleža Pivovarne Laško, ki je naprodaj, bi po županovih besedah potrebovali 30 milijonov, če jim to ne uspe, Poljšak še vedno dopušča možnost sodelovanja konzorcija s kakšnim partnerjem. Ta bi moral biti iz Slovenije, saj "domačim bolj zaupamo", v skrajnem primeru pa bi bil lahko tudi iz tujine, a le če bi užival zaupanje občine in zaposlenih.

Leta 2000 bi storil drugače
Po besedah župana sedanje vodstvo ni prisluhnilo idejam o olastninjenju podjetja s pomočjo zaposlenih, čeprav je sam prepričan, da je to ena najboljših možnosti. Poljšaku je sicer glede na sedanje razmere v podjetju žal, da leta 2000, ko je ravnokar nastopil mandat župana, ni preprečil prodaje podjetja Unionu, saj se je ta izkazal za slabega lastnika.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.