Slovenija
2611 ogledov

Ajej, bomo zdaj preiskovali šefa preiskovalne komisije

Državni zbor 23. 9. 2022
1/3
Matija Sušnik/DZ
Preiskovalna komisija DZ bo o procesnih posledicah vpogleda Sove v zapisnik pričanja Bobnarjeve in Lindava na naslednji seji

Preiskovalna komisija DZ, ki preiskuje sume političnega vmešavanja v delo policije, bo procesne posledice vpogleda Sove v pričanje Tatjane Bobnar in Boštjana Lindava obravnavala na naslednji seji, je sporočil predsednik komisije Miha Lamut. Zatrdil je še, da skrbi za zakonito delovanje komisije, za pomoč pri delu pa lahko zaprosi tudi druge organe.

Predsednik preiskovalne komisije DZ Miha Lamut je namreč povabil predstavnike Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova), da prisluhnejo zvočnemu zapisu in pregledajo zapisnik zaprtega dela seje komisije, na kateri sta pričala nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar in nekdanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav. Sova je ob tem ugotovila, da je bil eden od omenjenih podatkov, ki je bil razkrit, tajen, je minuli teden prva poročala Televizija Slovenija.

Problematično naj bi bilo, ker se je tem šef Sove seznanil s pričanjem, čeprav bo tudi sam pričal pred komisijo, ki preverja, ali je predsednik vlade res naročil, da se prestavi aretacija ruskih vohunov, da ne jemala medijskega prostora zmagoslavju po trojnem referendumu. Drugo vprašanje pa je, zakaj člani komisije s tem niso bili seznanjeni ter ali na zaprti seji preiskovalne komisije res ni dovoljeno razkriti tajnih podatkov. 

V NSi so ob tem v ponedeljek izrazili pričakovanje, da bo Lamut do srede pojasnil, kdo in na kakšni podlagi je odobril vpogled direktorja Sove Joška Kadivnika v pričanje Bobnarjeve in Lindava na zaprtem delu komisije. Kot je ob tem dejala poslanka Vida Čadonič Špelič, kot članica preiskovalne komisije DZ ni bila seznanjena s povabilom Kadivniku in njegovim sodelavcem za vpogled v zapisnik zaprtega dela seje. Da Lamut članov komisije ni obveščal o komunikaciji s Sovo, je za več medijev potrdilo tudi več poslancev drugih parlamentarnih strank.

V današnjem odzivu, ki ga je medijem posredoval DZ, je Lamut zapisal, da se je preiskovalna komisija ob izvedbi zaslišanj seznanila s podatkom, ki ga je, glede na njegovo naravo, v okviru preiskave zaščitila. "Originator je ta podatek v skladu s svojimi procesi tudi prepoznal oziroma potrdil kot tajnega in kot takšnega ga bo komisija pri nadaljnjem delu tudi obravnavala," je navedel.

Lamut na bolniški, seja še ni sklicana

Hkrati je zatrdil, da kot predsednik komisije skrbi za njeno zakonito in učinkovito delovanje, skladno z zakonom o parlamentarni preiskavi pa da lahko za pomoč zaprosi tudi druge organe. Procesne posledice omenjenega vpogleda pa bo preiskovalna komisija obravnavala na naslednji seji, je napovedal. Kdaj ta bo, za zdaj še ni znano, saj naslednja seja preiskovalne komisije za zdaj še ni sklicana, Lamut pa je trenutno bolniško odsoten.

Lamut pa se je obregnil tudi ob navedbe poslanke Čadonič Špelič. Kot je zapisal, ga čudijo objave v medijih, po katerih naj bi članica komisije z vsebino zaprtega dela dela seznanila tudi kolege iz svoje poslanske skupine, prav tako naj bi bilo s tem seznanjeno drugo delovno telo DZ. "Pričakujem namreč, da mora biti vsem članom preiskovalne komisije v interesu, da preiskovalna komisija na zakonit način bodisi potrdi bodisi ovrže obstoj domnevno spornih okoliščin, za preiskavo katerih je bila ustanovljena, ter da s svojimi ugotovitvami obrazloženo seznani javnost," je Lamut še zapisal v odzivu za javnost.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • atamama 07:05 13.december 2023.

    A to zdraho dela tista Vida, ki je tista dva psa v LJ držala toliko časa pri življenju, da sta gospodarja napadla? Samo vprašam, da vidim če demenca deluje.

  • Luksi 21:32 12.december 2023.

    Saj je jasno, da hoče zaščititi ptiča, ki mu zadnje čase teče voda v hrlo...

  • Ender3 20:57 12.december 2023.

    Mediji, kaj mislite, da to medsebojno obtoževanje akterjev koga zanima ?. Ta kvazi afera ni nič v primerjavi s tisto, kar je počel Žugelj po diktatu Janeza. To je resnični Watergate, ki šele čaka na epilog ali pa tudi ne. ...prikaži več Kdo iz ozadja to nadzira in načrtuje je pa, drugo vprašanje..