Slovenija
20 ogledov

Akademiki nad Golobiča

Golobiču očitajo, da želi uredbo sprejeti na hitro. (Foto: Boštajn Tacol) Žurnal24 main
Financiranje. Uredba, ki naj bi škodila Primorcem, morda kmalu na vladi.

Uredba. Proti uredbi o javnem financiranju visokošolskih zavodov in drugih zavodov bo od danes na spletu dostopna peticija, ki jo bodo lahko podpisovali znanstveni in pedagoški sodelavci slovenskih univerz.

Členi, ki skrbijo nekatere univerze
7. člen. Sredstva za fiksni del temeljnega stebra financiranja univerz bodo povečana za rast BDP prejšnjega leta. Če je bila ta negativna, bodo sredstva ostala enaka. 13. člen. Javni zavodi bodo sami zagotavljali financiranje novih programov. Ker se sredstva ne bodo povečala, bodo na udaru novi programi, ki jih je na UP največ.

Spletnega naslova avtorji, ki prihajajo z vseh univerz, včeraj še niso želeli razkriti, največ nasprotnikov pa ima uredba na Univerzi na Primorskem (UP). Tam so prepričani, da uredba visokošolskega ministrstva, ki ga vodi Gregor Golobič, pomeni zamrznitev financiranja študijske dejavnosti na stanje leta 2010, ko so vsem univerzam sredstva padla pod obseg leta 2008. Trdijo še, da bi to posebej ogrozilo razvijajoče se univerze.

Celo protestni shod
Danes bo v Kopru potekala tudi javna tribuna, na kateri bodo sodelujoči razpravljali o tem, ali bodo morali zaradi Golobičeve uredbe študenti Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (Famnita) UP v prihodnje morda celo plačevati šolnine. Fakulteta namreč izvaja nekatere nove programe, ki jih uredba najbolj ogroža, menijo na fakulteti. “Ne morem še potrditi, toda pogovarjali smo se tudi o tem, da bomo v prihodnjih dneh morda pripravili protestni shod,” je napovedala Olga Kaliada, študentka Famnita in predsednica študentskega sveta UP.

Prihodnji teden se bodo z ministrom srečali rektorji univerz. Nekateri viri pa trdijo, da naj bi vlada želela uredbo “potihem” sprejeti že do 14. januarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.