Slovenija
112 ogledov

Akcija za odpis dolgov tudi pri nas

Razno 02.03.14, Luka Mesec, iniciativa za demokraticni socializem, foto: Faceboo Facebook
Na zahtevo Združene levice bosta danes zasedala dva parlamentarna odbora, če bodo sklepi sprejeti, bo morala vlada poiskati rešitev za odpis dolgov najrevnejšim, rešitev za kreditojemalce v švicarskih frankih in analizo, ali je možen delen odpis hipotekarnih dolgov.

"Drugim poslanskim skupinam bomo predlog predstavili danes, ocenjujem pa, da v njem n ničesar, kar bi bilo za njih nesprejemljivo," je o možnosti, da bodo sklepi sprejeti dejal Luka Mesec, vodja poslanske skupine ZL. 

Če bo sklep sprejet, bo bosta odbora za monetarno politiko in delo, družino, socialne zadeve in invalide predlagala, naj ustanovi skupino, ki se bo s podjetji pogajala o tem, pod kakšnimi pogoji bi odpisala dolgove, ki jih imajo do njih "najranljivejše skupine prebivalcev".

Hrvaška meja bi bila pri nas 220 evrov prihodkov na člana gospodinjstva

Te niso definirali, na Hrvaškem pa so odpisali dolgove tistim, ki imajo manj kot 326 evrov prihodka oziroma manj kot 163 evrov na družinskega člana. Če te kriterije prilagodimo na slovenski BDP na prebivalca, bi pri nas dolgove odpisali gospodinjstvu, ki ima manj kot 220 evrov prihodkov na člana ali enočlansko gospodinjstvo manj kot 441 evrov dohodkov. 

Prednost: ostane jim nepremičnina

Na vprašanje, v čem je odpis dolgov, ki ga predlagajo, boljši kot osebni stečaj, ki je že možen, Mesec odgovarja, da bo ljudem omogočil nov začetek, brez da bi si upniki razdelili njihovo premoženje, na primer nepremičnino. 

Čeprav je sklep napisan precej ohlapno, da odbora "vladi predlagata“, naj "ustanovi posebno skupino", ki bo "pristopila k pogajanjem“, Mesec pričakuje, da bodo prvi rezultati in dejanja že v enem mesecu. 

Kot smo že poročali, podjetja terjatve, ki jih ni mogoče izterjati, odpisujejo že zdaj, a imajo zaradi zapletenih predpisov pri tem precej težav.

Bankam bi naložili del stroškov zaradi švicarskih frankov

Vladi naj bi odbora naložila tudi, naj poišče rešitve za kreditojemalce v švicarskih frankih. Mesec predlaga madžarski model. Tam je, pravi Mesec, vlada sprejela zakon, da morajo 40 odstotkov valutnega tveganja prevzeti banke. "Kreditojemalci niso bili v celoti informirani o tveganjih, ki so bila v celoti prenesena nanje, šlo je za zavajanje,“ je prepričan Mesec. 

Skupna seja odborov se začne ob 16. uri. 

Komentarjev 38
  • Lojze Zelko 10:23 09.april 2015.

    Da je potrebno revnim pomagati ni dvoma. Večinoma gre za dolgove Telekomu, ki je naprodaj. Akcija ZL v zvezi s tem pa je, da bi Telekom odpisal dolgove in tako bi bil to še en argument, ki bi govoril v ...prikaži večv prid NEodprodaji Telekoma. Menim, da je ta zakon dober le za interesna ozadja, ki so proti prodaji telekoma kot pa dejansko pomagati ljudem. Komunizem in njeni nasledniki so pa mojstri v lažeh zato je potrebno ZL vzeti zelo previdno.

  • mph 21:35 06.februar 2015.

    Komedijanti kot ti spuščajo take odgovore ... imaš kakšen konkreten predlog? A morda nadaljevati po poti tovariša Janeza Janše? Da npr. prepišemo kar čisto vse gozdove in ostalo cerkvi, pa na prostost oz. oprostit pajdaše JJ ala Bavčar, Šrot, Lovšin, ...prikaži več Časar, .... morda doseči, da narod odstopi še vse svojo imovino vključno s spodnjim perilom Merklovi?

  • mph 21:33 06.februar 2015.

    Potem je bila idealna zate, če je bilo tako.