Slovenija
478 ogledov

Akrapoviča trg prisilil v to

Akrapovič, tovarna Črnomelj Akrapovič
Na slovenskem trgu dela je ponudba ustreznih kandidatov zelo omejena, zato se je moralo podjetje Akrapovič zateči k posebnemu pristopu iskanja kadra.

Del proizvodnje podjetja Akrapovič se je predlani preselilo v Črnomelj, kjer je zaposlenih približno 700 ljudi. Prav za delo na tej lokaciji v podjetju potrebujejo nov kader. Pri tem pa se soočajo s težavami. "Zaradi velikih potreb delodajalcev po predvsem tehničnem kadru je ponudba ustreznih kandidatov na trgu dela zelo omejena," o razmerah na trgu pravijo v podjetju. 

Konec lanskega leta so pripravili razpis, s katerim iščejo nove varilce. Od takrat so pridobili nekaj kandidatov, ki so jih uspešno usposobili za delo. "Zdaj v poslovni enoti v Črnomlju iščemo okoli 30 novih varilcev z znanjem varjenja po TIG-postopku. Potreben kader želimo zaposliti v najkrajšem možnem času in veseli bomo, če ga najdemo do konca avgusta," pojasnjujejo. 

Akrapovič, varjenje, varilec | Avtor: Akrapovič Akrapovič

Iskanje novega kadra so zaradi pomanjkanja ustreznega kadra morali razširiti na območje celotne Slovenije, pa tudi čez mejo na Hrvaško. Položaj je na obeh straneh meje precej podoben. 

"Obrnili pa smo se tudi na zaposlene in jim ponudili nagrado, če predlagajo kandidate in se potem zaposlitev tudi dejansko izvede. Metoda se je izkazala za zelo uspešno in veseli smo, da naši zaposleni čutijo veliko pripadnost podjetju, radi v njem delajo in k sodelovanju vabijo tudi svoje znance," opisujejo poseben način privabljanja novega kadra. Zaposleni, ki so uspešno predlagali kandidate za zaposlitev, so dobili denarno nagrado v višini 250 evrov. O tem, koliko tovrstnih nagrad so podelili, niso želeli razkriti. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • wizeman 10:48 21.junij 2017.

    Zakaj pa ne pride v Prekmurje? Toliko kvalitetnih varilcev ni nikjer drugje.... žal jih je čedalje več v Avstriji....

  • blueone 07:18 21.junij 2017.

    Koliko je plača varilca?

  • ode 07:11 21.junij 2017.

    Res da je delovna sila v J/V Sloveniji cenejša, ampak tudi bolj lena in nestrokovna. Zanimivo bi bilo vedeti, koliko je na območju Črnomlja in širši okolici prejemnikov socialne pomoči in koliko je brezposeljnih. Lepo je v naši domovini biti brezposeln.