Slovenija
107 ogledov

Alarmantni porast smrti na delovnem mestu

Gorenjska 09.09.10, grad, khislstein, delavci, gradnja, foto: iztok golob Iztok Golob
Lani je na delovnem mestu umrlo kar 23 ljudi, kar je največ v zadnjih štirih letih. Med mrtvimi je največ utrujenih voznikov tovornjakov.

Po podatkih letnega poročila Inšpektorata za delo (IDRS), so v letu 2014 delodajalci prijavili 9333 delovnih nezgod. Med njimi je bilo 15 kolektivnih, kar pomeni, da sta se hkrati poškodovala dva delavca ali več. 

Delovne nesreče | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Med mrtvimi največ voznikov tovornih vozil 

Najbolj skrbi podatek o povečanji števila umrlih delavcev. Če smo imeli pred štirimi leti v Sloveniji 20 delovnih nezgod, ki so se končale s smrtjo, jih je bilo lani že 23. Najpogostejši vzrok za smrt so bile prometne nesreče, najpogostejše žrtve pa vozniki tovornih vozil. 

"Vzrok za nezgode prekomerna utrujenost",  je pojasnil Slavko Krištofelc, direktor inšpekcije nadzora varnosti in zdravja pri delu. Podatki o nesrečah, tudi s smrtnim izidom soupada s tem, da so lani inšpektorji ugotovili 149 kršitev delovnega časa in obveznega počitka tako imenovanih mobilnih delavcev. Leta 2013 je bilo tovrstnih kršitev 79.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.