Slovenija
48 ogledov

Alarmantni podatki delovne inšpekcije

slovenija 29.09.09 delavci, rokavice, kladivo, obnova partizanske bolnisnice Fra Saša Despot
Od začetka krize se je število kršitev na delovnem mestu povečalo za štirideset odstotkov. Delodajalci največkrat ne izplačajo plač, regresov.

Tako rekoč iz dneva v dan lahko v medijih spremljamo pretresljive izpovedi delavcev, ki že mesece niso dobili plače, regresa. Delodajalci ne plačujejo prispevkov za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje. Da so razmere alarmantne, potrjuje tudi najnovejše Poročilo o delu Inšpektorata RS za delo v letu 2014, ki ga bodo uradno predstavil prihodnji teden. Nekaj podatkov smo pridobili na Žurnalu24. 

PREBERITE ŠE: Za četrt milijarde glob

Od začetka leta 2008 pa do danes se je število kršitev, ki so jih ugotovili delovni inšpektorji povečalo kar za dobrih štirideset odstotkov. Lani so izrekli za pet milijonov glob, kar je za četrtino več kot leta 2013. Tudi število prijav, ki jih prejemajo na IRSD iz leta v leto narašča. V letu 2014 so tako prejeli že 7319 novih prijav domnevnih kršitev zakonodaje.

Največji kršitelji so v gradbeništvu, gostinstvu in nastanitvenih dejavnostih 

V teh dejavnostih inšpektorji največ glob in ovadb izrekajo zaradi zamujanja in neizplačila plač, neizplačila dodatkov za nočno in nadurno delo ter regresa za letni dopust. Po ugotovitvah inšpekcije npr. pred letom 2008 neizplačil sploh ni bilo med najpogostejšimi kršitvami. Od leta 2009 pa te kršitve trdno zasedajo prvo mesto in jih je iz leta v leto več. 

tabela | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

 

Vse večji pritiski na delavce

Delavcev je vedno manj, delajo pa vedno več. Dolgi in prenaporni urniki, poleg poškodb, prinašajo več bolezni, kot so izgorelost, depresija. Da je stanje alarmantno, v zadnjem času opozarjajo tudi na inštitutu za Medicina dela, prometa in šport. Medtem inšpektorji za delo ugotavljajo, da je med umrlimi delavci vedno več šoferjev tovornjakov, ki so zaradi utrujenosti umrli v prometnih nesrečah.  

Premalo delovnih inšpektorjev, podjetij vedno več

Če je bilo leta 2011 na IRSD zaposlenih 88 inšpektorjev, jih je bilo na začetku letošnjega leta le še 81, zmanjševanje števila zaposlenih pa se samo še nadaljuje. Po drugi strani je bilo po podatkih Ajpesa, na dan 31.12. 2015 v Poslovni register Slovenije vpisanih 198.521 poslovnih subjektov, oz. delodajalcev ali subjektov nadzora. V zadnjih šestih letih se je število poslovnih subjektov povečalo za več kot 30 tisoč. 

Na kršitve s sprembami zakona

Prav danes je vlada obravnavala spremembe Zakona o gospodarskih družbah, v katerega bi vnesli dodatno omejitev pri ustanavaljanju podjetij. Odgovornim osebam, katerim je bila v  zadnjih dveh letih s pravnomočnim aktom inšpektorata najmanj dvakrat izrečena globa zaradi prekrška v zvezi s plačilom za delo, se bo prepovedalo oz. omejilo ustanavljanje družb. 

Komentarjev 3
  • primorka 21:17 18.april 2015.

    To se vse lepo sliši ! Ampak, za vse to realizirat, je pa druga zgodba ! Odvetnik - denar; odškodninska tožba - denar, vse je povezano z denarjem, ki brez njega ne moreš NIČ !

  • s.i.k. 13:32 17.april 2015.

    .to, da se je število kršitev povečalo šele od začetka krize , ne drži. le inšpektorji so začeli migat. po 20+ letih. ( moja prijava kakih 20let nazaj ni imela nobenega učinka. zato je sledila moja odpoved , in delo ...prikaži več drugje. in če ne bi večina poTrpela , do kršenja sploh ne bi moglo priti. tako pa vsi kršitelji to dobro vedo , in izkoriščajo ..

  • Hi5 09:21 17.april 2015.

    Vem da je za ene to problem in težko, vendar če se ne postaviš po robu, te bodo nategovali dokler se da. Drugače pa najprej opozorilo delodajalcu, pisno, potem pa če v rokih ne odpravi, kar je potrebno, enostavno vložiš ...prikaži več tožbo za mobbing, odškodninsko tožbo z zahtevkom, da povrnejo kar imajo za povrnit in tako naprej. Samo ne se dat izkoriščat folk, ker to nikamor ne pelje. Takoj se vidi, kateri delodajalec je pošten in ima morda neke resnične težave s kakim plačilom napram delavcem in da se morda trudi to odpravit. Večina je pa pač pokvarjenih in si mislijo, da delavci ne bodo storili ničesar. Če noče izplačati plač ali regresov ali krši zakonodajo, potem ima delavec pravico, po opozorilih, sam dati odpoved. Itak je vseeno ali si potem doma ali pa delaš zastonj in te nekdo izkorišča kot sužnja. In potem lepo vložiš tožbo in čakaš. Pa še lepo ga v medije daš pa še kaj se da. Folk, ne se dat. Pamet v glavo in nimate se kej bat.