Slovenija
75 ogledov

Albanija in Kosovo povezana z avtocesto

Albanski premier Sali Berisha in kosovski stanovski kolega Hashim Thaci. Žurnal24 main
Premiera Albanije in Kosova Sali Berisha in Hashim Thaci sta pri Kalimashu na severu Albanije odprla avtocestni predor med Albanijo in Kosovom.

Predor dolžine 5,5 kilometra pomeni vzpostavitev prve avtocestne povezave med državama. Avtocesta vodi od albanskega Drača na Jadranskem morju preko Kukesa do Morine na Kosovu, prispevala pa naj bi h krepitvi gospodarstva v regiji in krepitvi vezi med Albanijo in Kosovom ter tudi k večjemu prilivu tujih vlaganj na Kosovo.

Milijardo evrov vredno 170 kilometrov dolgo avtocesto čez Albanijo že tri leta gradi ameriško-turško podjetje. Predor je del 60 kilometrov dolgega dela avtoceste, ki ga gradijo čez težaven gorat predel in ki naj bi bil dokončan do konca junija. Ko bo zgrajen, naj bi se trajanje poti med Prištino in Dračem skrajšal s sedanjih sedem na tri ure, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sali Berisha je na skupni novinarski konferenci poudaril, da odslej več ne obstajajo niti fizične niti duhovne delitve med Albanci v Albaniji in na Kosovu. "Danes so ene najlepših sanj Albancev postale resničnost. Ta predor združuje narode. Danes smo odločili, da ni več ovir, da ni več ničesar, kar bi nas ločilo ne samo duhovno ampak tudi fizično," je dejal. Kosovski premier pa je avtocesto imenoval avtocesto upanja in integracije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.