Slovenija
7 ogledov

Alea Iacta spet zaprosila za koncesijo

Hit Madiaspeed
Čeprav je vlada konec lanskega leta zavrnila prošnjo za podelitev igralniške koncesije družbi Alea Iacta, je ta v začetku junija ponovno zaprosila zanjo.

Projekt v vrednosti okoli sto milijonov evrov bi lahko odprli že leta 2014, je na današnji novinarski konferenci zatrdil direktor družbe Priori Sergej Racman. Poleg koncesije za izgradnjo igralnega salona pa bo treba v kratkem zaključiti s spremembami prostorskih aktov. Če bi se to zgodilo še v letošnjem letu, bi prihodnje leto že lahko začeli graditi turistično-nakupovalno-zabaviščni center.

Po Racmanovem mnenju pridobitev lastništva nad potrebnimi zemljišči ne bo problem. Doslej ima družba v lasti 1,3 hektara veliko zemljišče, na katerem naj bi stal del centra s kinodvoranami, restavracijami in igralnim salonom. Sosednjega zemljišča v velikosti 1,8 hektara zaenkrat še niso odkupili, saj se z lastnikom Mercatorjem še dogovarjajo.

Opredeljeno je bilo za igralniško dejavnost

Župan občine Šempeter - Vrtojba Milan Turk je povedal, da bi na prvem zemljišču že lahko začeli graditi, saj je bilo to območje v občinskih prostorskih načrtih že opredeljeno za igralniško dejavnost. Na spremembe pa bo treba počakati za sosednje zemljišče, ki je bilo doslej rezervirano za trgovske dejavnosti.

Poleg vlade bo o podelitvi koncesije moral še enkrat odločati šempetrsko-vrtojbenski občinski svet, to pa naj bi se zgodilo še to poletje, je še povedal Turk. Večjih nasprotovanj svetnikov projektu ne vidi, saj ta pomeni "dobrodošlo popestritev gospodarskih pobud v občini".

Projekt bo po Racmanovih besedah Goriški prinesel približno 200 novih delovnih mest. Ta del Slovenije ob državni meji z Italijo naj bi pridobil nekatere dejavnosti in storitve, ki jih zdaj ni. O tem, ali bodo center zgradili, čeprav jim vlada nove igralniške koncesije ne bi podelila, pa ni želel govoriti. Poudaril je le, da računajo bolj na obiskovalce iz sosednje Italije v starosti med 20 in 60 let.

Poleg igralnice še druge dejavnosti

Prvotnemu projektu centra Sailaway, ki naj bi obiskovalcem na 30 tisoč kvadratnih metrih v kompleksu poleg igralnega salona ponudil še center s stezami za bovling, videoarkadnimi igrami, biljardnimi mizami, zunanjo karting progo, notranjim igriščem za golf, zunanjim in notranjim bazenskim kompleksom, multipleks s petimi kinodvoranami s trendnim filmskim programom ter tehniko za ogled 3D-filmov, trgovinami in gostinskimi lokali z različno ponudbo ter hotelskim delom s 150 sobami na ravni štirih in petih zvezdic, so dodali še veliko večnamensko dvorano ter drive-in restavracijo.

Nove koncesije škodijo vsem

Na današnjo predstavitev družbe Alea Iacta so se že odzvali tudi v Hitu. Lavra Peršolja iz kabineta predsednika uprave Hita je zapisala, da njihovo stališče glede načrtov družbe Alea Iacta ostaja enako kot doslej.

"Ponovno opozarjamo, da podeljevanje novih koncesij za igralne salone ne ustreza smernicam strategije razvoja igralništva v Sloveniji in škodi ne le družbi Hit, temveč vsem. Z uresničitvijo projekta v Vrtojbi, ki bi bil predvsem usmerjen na trg bližnjih italijanskih pokrajin, bi dosegli le nadaljnje drobljenje že tako skrčenega italijanskega trga," je zapisala Peršoljeva.

To bi družbi Hit dokazano prineslo velik izpad prihodkov in ogrozilo poslovanje družbe do te mere, da bi morala zapreti enega izmed dveh igralniško-zabaviščnih centrov na Goriškem, po vsej verjetnosti pa bi bila prisiljena tudi v druge neprijetne ukrepe.

Lavra Peršolja je še poudarila, da se razvija tudi njihov projekt velikega Hitovega turističnega kompleksa. Pripravljena je projektna dokumentacija v obliki predštudije s podrobnejšimi analizami, izračuni in projekcijami. Te dokumente bo v kratkem obravnavala na seji uprava, nato še nadzorni svet družbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice