Slovenija
28746 ogledov

Alenka Bratušek: "Nimaš kej ..."

volilni štab SAB
1/6
Saša Despot
Rezultati vzporednih volitev Stranki Alenke Bratušek ne kažejo dobro, saj je stranka ostala pod parlamentarnim pragom.

Stranka Alenke Bratušek je na parlamentarnih volitvah leta 2018 osvojila 5,11 odstotka glasov, kar se je prelilo v pet poslanskih sedežev. Tokrat, sodeč po rezultatih vzporednih volitev, ki jih je za Pop TV in RTV Slovenija opravila Mediana, stranka ni prebila parlamentarnega praga. "Najprej počakajmo uradne rezultate. Cilj koalicije KUL, da zamenjamo obstoječo vlado, pa je dosežen," je po razglasitvi rezultatov vzporednih volitev v štabu stranke dejala Alenka Bratušek

Med člani in podporniki stranke je malce po 19. uri še vedno vladala nejevera glede rezultatov vzporednih volitev. Dvomijo v reprezentativnost vzorčnih volišč. "Ponavadi ne zadanejo s temi procenti," je izdahnila ena od podpornic. "Čakamo na šampanjec, da se malo sprostimo," je rekla druga. 

volilni štab SAB | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Danes je dober dan. Slovenija je rešila svojo demokracijo. Treba je razmišljati v smeri, da so prave demokratične vlade skupek različnih političnih barv. Takšne so bile Drnovškove vlade, zato so tudi zdržale toliko časa," je komentiral Ivo Vajgl. "Drnovšek je imel v vladi različne stranke, od SLS do Zelenih. To je normalno. Služboval sem v državah, kjer so bili v vladah ekstremni nacionalisti ali pa radikalni komunisti. Raznolikost koalicije ni nujno slabost." 

V SAB so upe polagali v predčasno oddane glasove, ki jih vzporedne volitve niso zajele, je po razglasitvi vzporednih rezultatov dejal Jernej Pavlič. Njegovem mnenju se je pridružila tudi Maša Kociper"Vtisi s terena so bili drugačni. Nad procentom, ki nam ga pripisujejo vzporedne volitve, smo presenečeni. Še vedno upamo, da bodo rezultati DVK drugačni. Prvi cilj pa je bil dosežen. Volilci so očitno oddali glas tistemu, ki lahko premaga Janeza Janšo."

Svoboda Robert Golob Vzporedne volitve Slovenija Zgodovinsko zmagoslavje Roberta Goloba, polom Bratuškove in Šarca

Z obrazov vela zaskrbljenost

Stranka SAB je imela sedež v ljubljanski gostilni Pod Lipo. Pol ure pred iztekom volitev je bilo z obrazov vodilnih moč razbrati zaskrbljenost. Vzdušje je bilo zelo zadržano. Predsednica stranke Alenka Bratušek je enemu izmed kolegov v razgovoru, po objemu, dejala: "Nimaš kej ..." 

Ob razglasitvi rezultatov vzporednih volitev je v štabu zavladala popolna tišina. "Ljudje se sploh ne pogovarjajo med seboj, v blagem šoku vsi. Le nekaj mrmranja, da so le vzporedne volitve, da še niso pravi rezultati," je iz štaba poročal naš novinar, ki je kasneje ujel tudi pogovor Bratuškove s kolegico: "To je bila cena tega povezovanja. Golob je pobral vse. Saj to se je govorilo," je dejala. 

Svoboda Slovenija Pri Golobu kot na rock koncertu, pri SDS čakali pred vrati

Še v petek je kazalo veliko bolje

Javnomnenjska raziskava, ki jo je za Delo in Pop TV opravila Mediana, je stranki SAB pripisovala med 4 in 7,2 odstotka glasov. Nekoliko slabše jim je kazalo v raziskavi, ki jo je za Dnevnik in Večer opravila Ninamedia. SAB so pripisovali med 2,3 in 4,7 odstotka. Podobno je kazala tudi raziskava Politikon, ki jo je opravil Valicon, kjer so SAB pripisovali med 2 in 5 odstotki glasov. 

Alenka Bratušek je bila v državni zbor izvoljena leta 2011 na listi Pozitivne Slovenije. Januarja 2013 je nato prevzela vodenje stranke in med letoma 2013 in 2014 kot prva ženska bila na čelu slovenske vlade. Leta 2014 je ustanovila stranko Zavezništvo Alenka Bratušek, ki se je prebilo v parlament, kasneje pa se je stranka preimenovala v Stranko Alenke Bratušek. Na volitvah leta 2018 ni bila izvoljena v parlament, je pa prevzela mesto ministrice za infrastrukturo v vladi Marjana Šarca. V parlament se je vrnila po smrti poslanca Franca Kramarja, saj ji je takrat pripadel nadomestni poslanski sedež.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • sam1 12:09 27.april 2022.

    Glej Alenčica,to je isto kot v vojni-borci se borijo in umirajo,tisti iz ozadja pa si po zmagi prilastijo zasluge in ti si bila tokrat eden padlih borcev......

  • Dusan12 17:55 26.april 2022.

    Pa ta gnusoba je bolana, zaudarja po gnili čebuli, za bruhat, samo ko te vidimo Bratuška, samo spelji se

  • VonLiegenStuhl 09:09 25.april 2022.

    Resnično upam, da je ne vidim nikjer več. Baba demagoška je naredila izredno veliko škode v zadnjih letih,