Slovenija
104 ogledov

Alenka Bratušek: Nisem se predlagala, ampak me je Zavezništvo Alenke Bratušek

Alenka Bratušek EPA
Nekdanja premierka Alenka Bratušek je na današnji novinarski konferenci zatrdila, da se ni predlagala sama, ampak jo je stranka Zavezništvo Alenke Bratušek. Njene izjave na julijiski seji sicer kažejo drugače.

"Čas je da Slovenija to zgodbo zaključi," je povedala nekdanja predsednica vlade Alenka Bratušek, ki je izpostavila, da nima nič proti, da se transkript julijske vlade, na kateri je njena vlada predlagala kandidate za evropske komisarje, objavi, a da želi, da je objavljen v celoti. 

Zaradi nedelovanja mikrofona naj bi bil izpuščen govor Romana Jakiča, strankarskega kolega Bratuškove, ki se je zavzel za podporo Bratuškovi in navedel, da bo imela prednost, saj je ženska: "Juncker išče ženske, ne ženske Juckerja." Pri tem pa naj bi Jakič navedel še, da stranka Zavezništvo Alenke Bratušek predlaga Bratuškovo. 

Upam da bo @vladaRS čim prej objavila dopolnitev magnetograma, ki je bil sprejet. Bo vse jasno. Škoda da niso že danes. Namerno?

— Alenka Bratušek (@ABratusek) February 15, 2016

Na novinarski konferenci je tudi Tatjana Voj, članica izvršnega odbora Zavezništva Alenke Bratušek, poudarila, da se ni imenoval sama: "Vsi smo sedeli za mizo in vsak je imel priložnost, da pove svoj predlog. Mi smo jo predlagali. Ni se predlagala sama." 

Pripravila predlog, a se ni predlagala sama?! 

Da predlagana imena komisarjev niso bila njen izbor, je danes razgreto Bratuškova ponovila večkrat in navedla, da bi sama verjetno predlagala drugačne kandidate. "Da bi jaz predlagala Karla Erjavca in Tanjo Fajon, na svojo inciativo ..." 

Transkript seje vlade, ki ga je vlada včeraj objavila na zahtevo upravnega sodišče sicer dokazuje, da je Bratuškova že uvodoma v nagovoru ministrom dejala, da je pred njimi predlog, da Republika Slovenija "na njen predlog pošlje v Bruselj tri imena". V nadaljevanju seje pa je še povedala, da "podpira ta predlog, saj ga je pripravila sama". 

Transparency International Slovenia: Po letu in pol brez pravega epiloga 

Na vnovično debato o imenovanju evropskega komisarja pa so se odzvali tudi v Transparency International Slovenija in navedli, da je ob debati, kdo je koga, ostalo spregledano vprašanje, kdo je odločal o končni odločitvi, pri čemer potencialno lahko nastajajo nasprotja interesov in čemur bi se morali najvišji predstavniki vlade skrbno izogibati.

Na Transparency International Slovenija še poudarjajo, da bi moral biti postopek izbire in imenovanja kandidatov na tako pomembne funkcije odprt, transparenten, odločevalci pa bi morali znati jasno pokazati na podlagi kakšnih meril je bil določen kandidat imenovan.

Komentarjev 22
  • dragec 14:49 17.februar 2016.

    Krele, mojer deče rase, rdeče rase je tvoj veliki vodja

  • Ferluci 14:23 17.februar 2016.

    ti ti dragec, kako tako grdo govoriš o ženski, ki je pripadnica tvoje rdeče rase...

  • dragec 13:00 17.februar 2016.

    OGABNA , ni kaj