Slovenija
8004 ogledov

Aleš Hojs: Več kot očitno je, da bo treba narediti premislek

Aleš Hojs Saša Despot
Odpiranje mej 30. junija na evropskem nivoju je pod vprašajem.
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je napovedal, da bo vlada jutri razpravljala o predlogu NIJZ, ki ocenjuje, da bo potrebno skrčiti izjeme, zaradi katerih osebam, ki pridejo iz držav, ki niso na seznamu epidemiološko varnih držav, ni treba v 14-dnevno karanteno.

Milan Krek Covid-19 Slovenija Zaostrovanje ukrepov zaradi novih okužb verjetno že v petek

"Jutri bo o tem razpravljala vlada, najhitreje se lahko zgodi petek ali soboto," je za RTV SLO povedal Hojs. "To pomeni, da bi lahko razširili seznam tujcev, ki bodo po prihodu iz ogroženih območij morali v samoizolacijo oz. karanteno."

"Trenutne razmere so resno opozorilo pred tem, da bi res postale kritične. Potrebno je postaviti ukrepe, ki bi preprečili nadaljevanje širjenja." 

Bojana Beović

Zamaknilo bi se lahko tudi nadaljnje odpiranje mej v Evropi. "Kar se tiče želje po odpiranja meja na evropskem nivoju 30. junija je več kot očitno, da bo bo treba narediti premislek in ta čas zamakniti," je poudaril Hojs.

Janez Janša Nove omejitve? Slovenija Janez Janša: Grozi drugi val epidemije

"Grožnja je večja, kot je bila na začetku marca"

Vodja strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović ocenjuje, da so razmere na nek način podobne kot na začetku marca. "Tudi na začetku epidemije smo imeli vnose bolezni iz tujih držav, takrat je šlo v prvi vrsti za vnose iz Italije," je za RTV SLO dejala Beovićeva. "Sedaj je število okuženih držav, od koder bolniki lahko vstopajo v Slovenijo, bistveno večje, zato je ta grožnja večja, kot je bila marca, čeprav nekaj več vemo on načinu, kako obvladovati bolezen in preprečiti nadaljnje širjenje."

Bojana Beović Slovenija Beović: situacija je kritična, nujne so omejitve na mejah

Covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

Dodala je, da so za zdaj vnosi posamični, se pa vrstijo na dnevni ravni. "Vsak od okuženih, ki pride iz tujine, ima veliko kontaktov, ki jih je treba popisati in dati v karanteno," je razložila Beovićeva. "Počakati je treba, če bo še kdo zbolel in potem se spet iščejo kontakti." 

koronavirus covid-19 test Covid-19 Slovenija Spet slabši podatki glede okužb pri nas

Tudi ona je, tako kot Krek opozorila na izjeme pri prehajanju iz tretjih držav. "Zaradi njih ljudje, ki mejo prehajajo, ne potrebujejo karantene," je dejala Beovićeva. "Treba bo temeljito premisliti, katere izjeme so res nujno potrebno in katere niso, da bi zmanjšali število prehodov mej in s tem zmanjšali okužbe. Treba bo razmišljati tudi o bolj dosledni kontroli na meji, podobno kot je pri Hrvatih, kjer vzamejo telefonsko številko potnika in njegov naslov ter ga obveščajo in nadzorujejo, ali se res giblje tam, kjer je navedel."

Covid-19, UKC Ljubljana Covid-19 Slovenija Spet slabše novice: Nove okužbe v treh novih občinah

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 4
  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 06:19 18.junij 2020.

    Zaprti vse, na meje postaviti mitraljeze. Na vsakega 10-ga okuženega, izbrati enega naključno in ga zažgati na grmadi, da je v opozorilo vsem ostalim, da se izogibajo drugim ljudem in se socialno in fizično distancirajo od drugih in pridno poslušajo ...prikaži več navodila in ukaze. Dodatno postaviti kontrolne točke na vseh vpadnicah v mesto, pri kontroli sumljivih oseb pa v ozadju prižgati Thompsona in opazovati obnašanje osebe, da se lažje ugotovi na katerem političnem polu je preiskovanec.

  • Avatar Perriella
    Perriella 00:54 18.junij 2020.

    w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆H︆︆o︆︆s︆︆s︆︆e︆︆t︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • Avatar Perriella
    Perriella 00:51 18.junij 2020.

    Well! ))