Slovenija
32 ogledov

Ali mobilniki povzročajo raka?

Mobilniki za mlajše od 12 let niso primerni. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Britanski znanstveniki so začeli največjo raziskavo, ki bo dokončno odgovorila na vprašanje, ali mobilni telefoni povzročajo raka in Alzheimerjevo bolezen.

Raziskava bo trajala 30 let, v njej pa bo sodelovalo 250 tisoč prostovoljcev iz petih držav, med katerimi bo 90 do 100 tisoč Britancev, drugi prostovoljci pa prihajajo iz Finske, Nizozemske, Švedske in Danske. Znanstveniki upajo, da bodo po koncu raziskave lahko z gotovostjo potrdili ali ovrgli tezo, da uporaba mobilnih telefonov povzroča raka. Gre za največjo mednarodno raziskavo o uporabi mobilnih telefonov, saj bodo v tej raziskavi sproti spremljali uporabo mobitela, simptome in vrste bolezni. Strokovnjaki menijo, da bodo rezultati točni in objektivni.

Raziskavo razdelili na tri obdobja

Po petih letih uporabe mobilnih telefonov bodo ugotavljali njihov vpliv na pojav depresije, glavobola in splošnega počutja. Po desetih letih naj bi vedeli, ali mobilni telefoni povzročajo raka, po petnajstih letih pa naj bi bilo znano, katere vrste raka povzročajo. Opazovali bodo tudi, ali uporaba mobilnih telefonov vpliva na nastanek in napredovanje Alzheimerjeve bolezni in multiple skleroze.

Mobilniki niso za otroke

Ob raziskavi britanski znanstveniki opozarjajo, da otroci, mlajši od 12 let, ne bi smeli uporabljati mobilnih telefonov. Lawrie Challis je dejal, da starši otrokom mobilnega telefona ne bi smeli kupiti pred 12. letom, mladostniki pa bi se morali izogibati daljšim pogovorom in mobilnik uporabljati predvsem za pošiljanje besedilnih sporočil. Challis je še povedal, da za zdaj ne obstajajo dokazi, da so otroci bolj občutljivi na sevanje mobilnih telefonov. "Te možnosti kljub temu ne smemo prečrtati, saj je imunski sistem otrok še vedno v razvoju. Znano je, da bodo otroci, ki se preveč izpostavljajo sončnim žarkom, pred dobili kožnega raka kot odrasli, ki so bili UV-žarkom izpostavljeni pod istimi pogoji," je dodal Challis.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.