Slovenija
131 ogledov

Alkohol, pohlep, zavist ...

Izbrali smo lastnosti po področjih, kjer posamezne regije najbolj izstopajo. Žurnal24 main
Sedem grehov. Iskali smo jih po statističnih regijah. Vsi Slovenci so enako pohotni. Statistika ne laže. Gorenjci najmanj skopi, največ alkohola pa spijejo v Obalno-kraški regiji.

Najbolj požrešni so v Spodnjeposavski regiji, najpohlepnejši pa na Koroškem, v Jugovzhodni Sloveniji in Osrednjeslovenski regiji. Tu so prebivalci tudi najprevzetnejši in najobjestnejši, najbolj jezni pa so v Podravju.

Tako kažejo najnovejši statistični podatki po posameznih območjih, kjer smo iskali sedem človeških lastnosti, ki veljajo za smrtne grehe: napuh, pohlep, pohoto, jezo, požrešnost, zavist in lenobo.

Najmanj grešijo ...
Najmanj zavistni so prebivalci Jugovzhodne Slovenije in Pomurja, kjer so poleg Goriške tudi najmanj jezni. Najbolj delavni so na Dolenjskem in Goriškem, najmanj pohlepni pa na Gorenjskem in v Notranjsko-kraški regiji. Tu so tudi najmanj požrešni, saj imajo najmanj debelih ljudi, poleg prebivalcev Jugovzhodne Slovenije pa spijejo najmanj alkohola. Najmanj napuha je v Spodnjeposavski regiji, saj imajo njeni prebivalci najmanj avtomobilov, s katerimi razkazujejo mišice.

Najbolj leni Korošci
Največ alkohola spijejo v Obalno-kraški regiji, najmanj delavni pa so Korošci, saj najpogosteje koristijo bolniški dopust in opravijo najmanj prostovoljnega dela. Savinjska in Zasavska regija ne izstopata na nobenem področju.

"V spolnem vedenju po regijah ni pričakovati večjih razlik, " nam je povedala Irena Klavs z inštituta za varovanje zdravja, ko smo iskali podatke o spolnosti zaradi pohote. "Razlik po regijah nisem zaznala," je podobno ugotovila tudi Veronika Seles, avtorica knjige Nezvestoba, in dodala, da po njeni raziskavi vara 80 odstotkov Slovencev.

Katere podatke smo uporabili pri določanju lastnosti
• Napuh. Po podatkih Ministrstva za notranje zadeve o registriranih vozilih znamke Aston Martin, Maybach, Bentley, Ferrari, Maserati, Lamborghini in Porsche letnik 2008 in 2009.

• Pohlep. Po podatkih dobrodelnih organizacij (Rdeči Križ Slovenije, Karitas in Unicef) o darovanju v dobrodelne namene ter o pogostosti gospodarskega kriminala.

• Jeza. Po podatkih policije o kaznivih dejanjih zoper življenje in telo.

• Požrešnost. Po podatkih inštituta za varovanje zdravja (IVZ) o številu debelih oseb.

• Zavist. Tu smo upoštevali število pravd. Omenili smo tudi podatek, kje poškodujejo največ tuje lastnine, kar lahko tudi štejemo k objestnosti.

• Lenoba. Preverili smo podatke o koriščenju bolniškega staleža in o prostovoljcih. Vsi podatki so preračunani na prebivalca.
 

Franci Matoz, odvetnik © Saša Despot

 
O tem, da so prebivalci Obalno-kraške regije najbolj prepirljivi in da spijejo največ alkohola:

Če pravite, da to kažejo podatki, potem nisem v statistiki (smeh). Ne verjamem, da tu spijejo največ alkohola. Ker ne pijem, očitno tega ne vidim.





Marta Kos Marko, podjetnica © Žurnal24

 
O tem, da so Korošci najbolj pohlepni in najmanj delavni:

Ostro protestiram (smeh). Moja ocena za Korošce je, da smo trmasti, pridni, mogoče včasih brezciljni. Da bi bili pohlepni in nedelavni, pa definitivno ne drži.








Borut Sajovic, politik © Iztok Golob

 

O tem, da so Gorenjci najmanj skopi:

Kot pravega Gorenjca me to veseli. To je dober znak za Gorenjsko, ki ima kar nekaj gospodarskih težav in izgublja bogastvo, ki so nam ga nekoč očitali, a zagotovo pridobivamo na področju človeških vrednot.



Alenka Mirt Iskra, televizijska voditeljica © Nik Rovan

 

O tem, da so prebivalci Spodnjeposavske regije nabolj požrešni:

Posavci si očitno delajo zalogo za težke dni, kar pa ni nič slabega. Za Posavce je sicer značilna velika odkritost in tudi velika sla po hrani.



Vlado Kreslin, pevec © Mediaspeed

 

O tem, da so v Pomurju najmanj zavistni in najmanj jezni:

Upam, da je res še tako, nekoč je tako bilo. Tu je bilo vedno več nacionalnosti, več vernosti, vemo za sožitje z Romi in tako naprej. Ponosni smo na to, upam, da bo tako tudi v prihodnje.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.