Slovenija
63 ogledov

Alojz Uran mora zapustiti Slovenijo

Zakaj je ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran odstopil prav zdaj? (Foto: Žurnal24 main
Nekdanji ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran mora zapustiti Slovenijo. To od njega zahteva Kongregacija za škofe v Rimu. Vzrok za tako hudo kazen ni znan. Ljubljanska nadškofija zadeve ne more komentirati.

Da mora nekdanji ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran zapustiti Slovenijo, je potrdil njegov bratranec, sicer župnik Vlado Bizant za časopis Dnevnik. Novico je Bizant po posvetu z Uranom objavil tudi v nedeljskih Oznanilih njegove župnije.

Da novico objavita, sta se odločila zato, ker menita, da imajo ljudje pravico, da so obveščeni o odhodu Urana iz Slovenije.

Bizant je v Oznanilih zapisal, da je "izgnanstvo iz domovine zanj res huda preizkušnja", vendar da jo Uran sprejema in upa, da se bo lahko kmalu vrnil.

Znova pa je Bizant ponovil, da Uran zavrača vse obtožbe o očetovstvu in se je pripravljen soočiti z vsakim, ki trdi, da je njegov otrok.

Uran v Pulj ali v Trst

Razlogi za odhod Urana za zdaj ostajajo skrivnost, prav tako ni znano, kam natančno naj bi se preselil po dekretu kongregacije. Doslej je stanoval v Zavodu svetega Stanislava v Ljubljani.

Po poročanju TV Slovenija se je med lokacijami, kamor naj bi se Uran preselil, omenjal Pulj na Hrvaškem, v zadnjem času pa Trst. Uranu naj bi bilo od maja sicer prepovedano opravljanje slovesnih bogoslužij, med možnimi razlogi za napotitev v tujino pa nekateri omenjajo tudi govorice o domnevnem očetovstvu.

Uran za zdaj za izjave ni dosegljiv. Na Apostolski nunciaturi v Sloveniji so za STA pojasnili, da je edina pristojna oseba za odgovore glede navedb o napotitvi upokojenega nadškofa Alojza Urana v tujino apostolski nuncij Juliusz Janusz, ki pa je trenutno na dopustu. O navedbah medijev pravijo, da ne gre za nič novega.

Je razlog finančni zlom Nadškofije Maribor?

Razloge za napotitev Urana v tujino pa so nekateri že povezali s posledicami finančnega zloma Nadškofije Maribor. O tej temi je apostolski nuncij Juliusz Janusz sicer spregovoril že pred časom.

Glede finančne krize v Nadškofiji Maribor in o priporočilih, ki so bila dana cerkvenim oblastem s strani Svetega sedeža, je v začetku julija v pogovoru za Radio Ognjišče dejal, da so priporočila "dobili škofje, zato vedo, kaj bi morali storiti".

"Bila je apostolska vizitacija iz Rima, kjer so vse videli in preučili. Ljudje se čudijo temu, zakaj se tisti, ki so bili odgovorni za to situacijo, ne čutijo odgovorne. To pa morajo rešiti škofje in ne nuncij," je povedal v pogovoru za radio.

Po namigovanjih, da nadškof Uran zapušča Slovenijo, pa so na nadškofiji Maribor za STA danes potrdili, da je nadškofijo že zapustil upokojeni nadškof Kramberger. Kot so pojasnili, se je upokojeni nadškof Kramberger po pogovoru z apostolskim nuncijem v Sloveniji odločil, "da je v konkretni situaciji, v kateri se je znašla mariborska nadškofija, bolje za upokojenega nadškofa, da se umakne v zasebno življenje". Upokojeni nadškof je sedaj v domu sv. Lenarta v Slovenskih goricah. Tja je odšel sredi junija.

Da so za njegov umik posebni razlogi, nakazuje tudi to, da na nadškofiji ostaja denimo prav tako upokojeni nadškof Jožef Smej. Zanj namreč "ni razlogov, da bi se moral umakniti v zasebno življenje", so navedli na Nadškofiji Maribor.

Komentarjev 26
  • Marjan Valič 13:04 29.julij 2012.

    papeš.nima.kaj.komandirat.pri.nas.še.majn.pa.rode.belogardist.za.sodit.je.bog.in.ne.papeš.še.majn.pa.rode

  • Žurnalček 21:22 24.julij 2012.

    Kaj bodo šele Krambergarju nardil, k je uničil celo škofijo in še svoje vernike spravil na kant. Mogoče ga bodo istrelil na Luno ? Bodo hurac! To ni noben problem. Problem Vatikana danes je samo en otrok, pa je res ...prikaži več njihov največji problem en otrok? Reveži na duši bolni pa tolk dohtarjev imate v cerkvi. GOLAZEN ne pa CERKEV !!!

  • Žurnalček 21:11 24.julij 2012.

    Na grmade , inkvizicijo, zastrupljanja, umore , kraje, spletke , prodajo odpustkov itd itd si pa pozabil !