Slovenija
25 ogledov

Alpina v prisilno poravnavo

Čevelj Alpine Anže Petkovšek
Finančni upniki Alpine so soglašali z začetkom postopka prisilne poravnave. Upniki lahko svoje terjatve prijavijo do 21. avgusta.

Okrožno sodišče v Kranju je začelo postopek prisilne poravnave nad Alpino, potem ko so s tem soglašali njeni finančni upniki, ki so imetniki več kot 50 odstotkov vsote njenih finančnih terjatev. Sodišče je za upravitelja imenovalo Veljka Jana, upniki pa lahko svoje terjatve prijavijo do 21. avgusta.

Dolgov za 31 milijonov evrov

Matična družba ima 31 milijonov evrov dolgov, od katerih naj bi banke 12 milijonov spremenile v lastniške delnice in tako postale njene 100-odstotne lastnice. Da bo postopek prisilne poravnave uspešen, je treba v kapital preoblikovati najmanj devet milijonov evrov terjatev, je pojasnil direktor Alpine Matjaž Delopst

Preostali dolg se bo reprogramiral v dolgoročne kredite, ki jih bo Alpina odplačala v 10 letih z moratorijem na odplačilo glavnic do konca leta 2015 in po znižani obrestni meri. Alpina mora založiti predujem za kritje stroškov postopka prisilne poravnave, za kar ima 15 dni časa, sicer bo sodišče nad njo uvedlo stečajni postopek. V družbi so zapisali, da bodo to storili.

V postopku prisilne poravnave se bosta oblikovala upniška odbora nezavarovanih upnikov, v katerem bodo predstavniki Abanke Vipa, Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in Hypo Alpe Adria bank, ter ločitvenih upnikov, v katerem bodo predstavniki omenjenih treh bank in SKB banke. Na DUTB je Alpina že prenesla za 13 milijonov evrov dolgov, nanjo naj bi jih šlo še 14 milijonov evrov iz Abanke. Alpina SKB banki dolguje 4,7 milijona evrov, manjši znesek pa tudi Hypu.

Naročila imajo 

Družba je insolventna in kot je povedal Delopst, je tako finančno prestrukturiranje družbe nujno, saj ta zaradi prezadolženosti nima možnosti dobiti obratnega kapitala in se zato stalno sooča z likvidnostnimi težavami. Zato želijo izpeljati postopek prisilne poravnave, da bo Alpina, ki ima do konca leta dovolj naročil in ima že sklenjena nova poslovna sodelovanja, lahko nadaljuje delo, manj obremenjeno z bremeni iz preteklosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.