Slovenija
67 ogledov

Alstomu neupravičeno 285 milijonov

slovenija 13.04.13, generator, generator za TES6, TES, tes6, Sostanj, termo elek Anže Petkovšek
Zaradi korupcije pri nakupu opreme za blok 6 Termoelektrarne Šoštanj (Teš) so kriminalisti ovadili deset ljudi. Med njimi so štirje iz nekdanjega poslovodstva Teš, štirje njihovi pomagači in dve osebi iz tujine.

Francoski dobavitelj opreme za šesti blok termoelektrarne je v tem poslu neupravičeno dobil 285 milijonov evrov, Peter Kotar, ki je posel s francosko multinacionalko uredil, pa naj bi za navidezno opravljeno svetovanje prejel za tri milijone evrov provizije.

"Iskali smo gotovino in ugotavljali kdo so prejemniki denarja. Formalno so se finančni tokovi zaključili pri tuji pravni osebi. Potekajo tudi vzporedne finančne preiskave, kjer ugotavljamo, kdo konkretno so prejemniki tega denarja. Vendar v tem trenutku razlogov za začasno zavarovanje sredstev še ni," poudarja Damjan Turk iz celjske kriminalistične policije.

Med ovadenimi osem Slovencev, Avstrijec in Franoz

Kazensko ovadbo so policisti vložili zoper deset oseb: osem je Slovencev (štirje prihajajo iz Teš, štirje so jim nezakonite posle pomagali izvesti), dve osebi pa sta tujca, prvi iz Avstrije, drugi iz Francije. 

Od leta 2006 do 2009 so sodelovali pri sklenitvi pogodbe za izgradnjo šestega bloga Teš. "Zlorabili so položaj in tujemu dobavitelji najprej nezakonito in na podlagi javnega razpisa pridobili posel za dobavo tehnološke opreme v skupni vrednosti sprva 654 milijonov evrov. V nadaljevanju so s tujim dobaviteljem sklenili več pogodb ter javno naročilo velike vrednosti vodili na ekonomsko neupravičen način, na podlagi katerega je skupna vrednost posla  nesorazmerno in neupravičeno narasla na skupaj 1,02 milijardi evrov," pojasnjuje Turk.

"Sklenjene pogodbe so imele zelo škodljive posledice"

Da gre za naklep, policisti sumijo, ker so bile pogodbe sklenjene z izrazito škodljivimi posledicami za naročnika.

Izločili so konkurenčnega dobavitelja in naredili vse, da je bilo izbrano točno določeno podjetje. Potem pa se je spreminjanjem pogodbenih določil ekonomsko popuščalo dobavitelju.

Sklepalo se je takšne zaveze, ki so bile z vidika naročnika neupravičene, poudarjajo preiskovalci: "Z izločitvijo montaže iz pogodbe je bila Teš povzročena škoda v višini 166 milijonov evrov, s spremembo eskalacijske klavzule, s katero se cena naložbe usklajuje glede na morebitne podražitve, so Teš oškodovali za 90 milijonov evrov, z izničenjem plačila rezervacijske pogodbe pa so se Francozi okoristili za 25 milijonov."

Širitve preiskave niso izključene

"Gotovo obstajajo razlogi za preganjanje pravnih oseb, vendar v tej fazi postopka in na podlagi ugotovitev s katerimi razpolagamo v tem trenutku, je najbolj smiselna odločitev, da se preiskava zaključi v na način kot se je. Niso pa izključene razširitve preiskave," Turk odgovarja na vprašanje ali nameravajo terjati tudi odgovornost Alstoma.

Komentarjev 6
  • zdrej 09:41 03.november 2014.

    Saj so oni tudi v bistvu tatovi. Samo malo bolj prefinjen način imajo, pa ukrasti evro je za njih malenkost.

  • zdrej 09:40 03.november 2014.

    Po eni strani imaš prav. Po drugi strani pa za tako velike kraje bi zakon moral določati, da se dolg prenese na potomce, ter da tečejo obresti tam okrog 5-10% na nakradeno. Ko bi jim obrazložili, da je za ...prikaži več njih najboljše, da vrnejo denar takoj, bi marsikaj rešilo. Če pa jih spraviš v čuzo za vedno, pa ne boš videl tega dnarja, pa še plačevali mu bomo za bivanje.

  • Fertel 11:55 15.oktober 2014.

    Kaj pomaga nekaj let zapora - potem pa mirno uživajo z milijoni skritimi v davčnih oazah. Pospraviti jih moramo za večno, da si nihče ne bo več upal kaj takega.