Slovenija
10 ogledov

Alternativa kritizira Pahorjevo naglico

Zdenko Lorber vlado obtožuje, da zakonske predloge dela mimo njih. (Foto: Dejan Žurnal24 main
V sindikatu Alternativa menijo, da vlada v predlogu pokojninske reforme ne upošteva vprašanja delavcev z benificiranim delovnim stažem. Borutu Pahorju očitajo pretirano naglico.

Po mnenju generalnega sekretarja Alternative Zdenka Lorberja predlagana zakonodaja ne rešuje težav, ki jih je tem zavarovancem povzročila zakonodaja iz leta 2000. Pravi, da je denarja, ki se zanje nalaga na Kapitalski družbi, preprosto premalo, nova zakonodaja, ki bi to lahko rešila, pa se s tem vprašanjem sploh ne ukvarja.

"Naš predlog je, da se ta sistem vrne v prvi pokojninski steber. V sedanjem sistemu bogati samo Kapitalska družba, ki je draga za upravljanje. Kratko pa vlečejo zavarovanci zaradi nizkih prispevnih stopenj, ki so jih delodajalci plačevali, ter slabega plemenitenja sredstev na Kapitalski družbi," je pojasnil Lorber in opozoril, da gre za vsaj 41 tisoč zavarovancev.

Denar le za nekatere
Dodaja, da točnih izračunov in projekcij, za koliko bodo zavarovanci prikrajšani, nimajo. Poudarja, da bodo vmesni čas od časa upokojitve pa do polne pokojninske dobe imeli pokriti le tisti zavarovanci z najvišjimi prispevnimi stopnjami. Za druge denarja ne bo, meni Lorber.

Opozoril je, da bo nova zakonodaja sicer omogočala zgodnejšo upokojitev. A kljub temu bodo tisti, ki bodo sicer izpolnjevali pogoje, podaljševali delo na zdravju škodljivih delovnih mestih, saj jim upokojitev ne bo omogočala preživetja.

Pahorjeva naglica
Premierja Boruta Pahorja je pri tem obtožil, da pri dajanju zakonskega predloga v javno razpravo zgolj lovi roke, ki si jih je postavil sam. Izpostavil je, da je bila minuli teden na ekonomsko-socialnem svetu šele vzpostavljena delovna skupina, ki bo predlog analizirala in predlagala popravke. "Sklica delovne skupine sploh še ni bilo, Pahor pa ta teden s to zakonodajo že hoče na vlado," je bil kritičen Lorber.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.