Slovenija
1 ogledov

Alternative na kratek rok ni!

Po besedah Kopača je edina alternativa na kratek rok plin iz Avstrije. Žurnal24 main
Sloveniji bo zagotovljena nemotena oskrba s plinom do petka. Gospodinjstva so varna, saj ta porabijo le okoli 30 odstotkov vsega plina, približno toliko pa ga dobimo iz Alžirije.

V. d. generalnega direktorja direktorata za energijo na Ministrstvu za gospodarstvo Janez Kopač je v intervjuju za zurnal24.si o plinski krizi povedal naslednje:

Kdaj lahko pričakujemo omejitev plina pri slovenskih porabnikih, če se bo prekinitev dobave nadaljevala?

Zenkrat smo s pomočjo Avstrijcev dobili dodatne količine plina iz podzemnih skladišč v Avstriji, tako da je zaenkrat zagotovljena nemotena oskrba do petka tega tedna. Poleg tega se dogovarjamo z Avstrijci o dodatnih količinah plina, ki bi omogočal nemoteno dobavo do naslednjega tedna. Če nam bo to uspelo, ne bo do naslednjega petka nobenih redukcij.

Koliko časa bi morala trajati prekinitev dobave, da bi to prizadelo tako industrijo kot gospodinjstva?
Gospodinjstva so varna, saj ta porabijo okoli 30 odstotkov vsega plina, približno toliko pa ga dobimo iz Alžirije. Industrija je pod grožnjo redukcije v primeru, če bi se omejitev ruskih dobav nadaljevala tudi po naslednjem tednu.

Katere porabnike bi najprej izločili? Kdaj bi jih začeli izločati?
Pravila za odklope so jasna. Najprej se odklopi proizvajalce električne energije, to je Termoelektrarna Brestanica, potem se odklopi industrijo, ki lahko uporablja druge energente. Tu lahko izpostavimo predvsem cementarne, ki lahko uporabljajo mazut. Potem se začne odklapljati industrijo, ki ne more uporabljati drugih energentov. To je kemična industrija, papirnice, steklarne, ... Šele na koncu so na vrsti gospodinjstva, vrtci in šole, za katere pa zadošča že plin, ki ga dobimo iz Alžirije.

Katere alternative ima Slovenija na razpolago ob zmanjšani dobavi plina iz Rusije?
Edina alternativa na kratek rok je plin iz Avstrije, ki je po poreklu iz Rusije, saj je tam uskladiščen. Na dolgi rok obstajajo tudi druge alternative. Najprimernejša alternativa je plinski terminal ob Jadranski obali. Druga alternativa, ki jo snuje EU in je še zelo v povojih, je plinovod Nabucco, ki naj bi pripeljal plin do srednje Evrope iz držav okrog Kaspijskega jezera preko Turčije. Tretja alternativa pa je južni tok, plinovod iz Rusije mimo Ukrajine.

Katere države bo omejitev in prekinitev dobave plina najbolj prizadelo?

Najboj so prizadete Madžarska, Bolgarija, Romunija, Hrvaška, Srbija, BIH, Makedonija, nekoliko manj pa mi, Avstrijci, Čehi in Italijani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.