Slovenija
43 ogledov

Američani se zanimajo za Peko

Peko Bobo
Tržiški Peko po tem, ko sta v vodo padla časovni plan za dokapitalizacijo in povezovanje z Alpino, z lastnimi sredstvi financira nujne investicije v proizvodnjo. Ob napovedanem državnem umiku iz Peka pa je vodstvo že našlo dva potencialna kupca iz ZDA.

Kot je povedal predsednik uprave Peka Janez Sajovic, je po zaključnem poročilu Peko lani ustvaril 744.000 evrov dobička, medtem ko je po opravljeni reviziji izguba v letu 2010 znašala 11 milijonov evrov. Letos pa Peko tepe predvsem za deset odstotkov slabša prodaja. Tako je ob polletju družba zabeležila dva milijona evrov izgube, kar je nekoliko slabše od enakega obdobja lani in precej pod načrtom.

"Kriza je in ljudi je strah, celo na razprodaje ne pridejo več," je pojasnil Sajovic in kot razlog za slabšo prodajo navedel tudi nenavadno vreme brez pravega prehoda med zimo in poletjem, ko bi se prodajali zaprti modeli čevljev. Peko mora posodobiti trgovine, vpeljati novo celostno podobo in izboljšati prodajalce, se zaveda Sajovic.

Zanimanje iz ZDA

"V Peku smo naredili vse, da bi po programu v treh fazah prejeli 12 milijonov evrov," je poudaril Sajovic. A je država, po tem ko je januarja vplačala prvih šest milijonov evrov, rok za izbor partnerja, ki bi s stvarnim vložkom dokapitaliziral Peko, in s tem tudi drugo polovico dokapitalizacije, z marca prestavila na konec leta.

Vlada je ob tem Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb RS naložila pripravo izstopne strategije države iz Peka. Ker se Sajovic zaveda, da Peko ni strateška investicija države, je že iskal kupce in trenutno ima dva potencialna kupca iz ZDA. Ob tem Sajovic postavlja pogoj, da novi lastnik ohrani blagovno znamko in proizvodnjo ter da investira vsaj od pet do deset milijonov evrov v proizvodnjo, informatiko in razvoj.

Opustili prodajo kitajske robe

"Peko se mora nujno posodobiti. Zaradi 30 let in še več starih strojev imamo slabo produktivnost," je pojasnil Sajovic. Trenutno Peko brez dodatnega zadolževanja z lastnimi sredstvi financira najbolj nujne investicije, med drugim pol milijona evrov vreden nov stroj za proizvodnjo podplatov v hčerinski družbi PGP.

Na trgovskih policah je že nekaj obutve iz nove kolekcije jesen-zima, do konca septembra pa se bo zaključila celotna izdelava kolekcije s približno 200.000 pari. Z nekaterimi modeli se želi Peko približati tudi mlajšim kupcem. Vztraja v rangu višjega srednjega cenovnega razreda, povsem pa je opustil prodajo kitajske robe.

Komentarjev 6
  • privat 06:50 01.september 2012.

    vedno je nek namišljeni kupec iz tujine....VIATOR..kupec iz Anglije(firma uspešno pokradena) Avto -kočevje kupec iz Kanade(firma uspešno privatizirana-izseljena iz domačega kraja,premoženje prodano)...Interevropa ..inkop...itd..z pekom bo kaj drugače?? Kje je SOVA?? Kaj ona sploh dela?? FBI slovenski?? Kaj sploh ti ljudje ...prikaži veče delajo?? Dobijo plače??

  • Dixon 15:09 27.avgust 2012.

    Prodaja Peka bi bila lahko tudi napaka. Kljub temu da Peku ne gre ravno najbolje ne smemo tako na hitro obupati in slovensko podjetje prodati tujcu, ki bo naredil za slovensko gospodarstvo več slabega kot dobrega. Predvsem mislim tukaj na ...prikaži več slovenske blagovne znamke in vse tiste slovenske dobavitelje, ki sodelujejo z mercatorjem. Samo pogled po policah drogerij DM ti da jasno vedeti, kako zadeve potekajo ko tujec pride k nam. Kar nekaj slovenskih izdelkov so umaknili s polic drogerij, med drugim tudi Subrino, kar je kar malce zaskrbljujoče. V vseh drugih drogerijah jo dobiš, le v DM-u ne. In verjetno samo zato da so DM-ove blagovne znamke dobile prednost pred slovenskimi. In isto bo z mercatorjem in našimi slovenskimi izdelki.

  • dd 12:23 26.avgust 2012.

    Našemu Peku manjka samo, eden, res dober oblikovalec čevljev. Sicer noben denar ne bo pomagal.