Slovenija
19 ogledov

Amerika: Slovenijo cenimo zaradi podpore v boju proti Islamski državi

Predsednik Borut Pahor ob današnjem državnem prazniku prejema številne čestitke iz vsega sveta. V imenu ameriških državljanov je Pahorju voščil tudi Obama.

Med drugimi so slovenskemu predsedniku Borutu Pahorju ob dnevu državnosti čestitali japonski cesar Akihito, kralj Kraljevine Švedske Carl XVI Gustav, predsednik Kube Raul Castro Ruz, saudski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud, mehiški predsednik Enrique Peña Nieto, predsednik Irske Michael D. Higgins, predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Črne Gore Filip Vujanović, predsednik Republike Albanije Bujar Nishani in predsednik Češke republike Miloš Zeman.

Američani nas cenijo

V imenu ameriških državljanov je predsedniku Pahorju voščil Barack Obama, ki je zapisal, da Združene države Amerike cenijo tesno sodelovanje s Slovenijo pri odzivanju na nenehno spreminjajoče se zahteve današnjega sveta.

Borut Pahor in Barack Obama. (Foto: Epa) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Še zlasti cenimo trajna prizadevanja Slovenije pri uveljavljanju miru in demokracije na Balkanu in drugod. Cenimo vašo trdno podporo v boju proti Islamski državi in nasilnemu ekstremizmu. Slovenija ima kot članica Nata in Evropske unije ključno vlogo pri ohranjanju čezatlantske enotnosti v času svetovnih in regionalnih izzivov. Veselimo se skupnega iskanja načinov, kako še naprej spreminjati svet na bolje," je v čestitki zapisal ameriški predsednik in slovenskim državljanom zaželel vse najboljše in obema državama še naprej dobro sodelovanje.

Nemci: Slovenija je cenjen partner

Nemški predsednik Joachim Gauck je čestital za reformna prizadevanja, ki se jih  je Slovenija v zadnjih letih lotila z veliko poguma in moči. "Slovenija je cenjen politični in gospodarski partner Nemčije. Skupaj se zavzemamo za medsebojno povezanost in krepitev Evropske unije. Zlasti v konfliktnih časih, kot so današnji, sem hvaležen za tesno in odgovorno sodelovanje naših držav kot partneric in prijateljic," je sklenil predsednik Gauck in dodal, da želi slovenskemu narodu lepo prihodnost v miru, svobodi in blaginji.

Komentarjev 2
  • mph 21:41 25.junij 2015.

    To pa bo bolj težko izvedljivo. Vse dosedanje vlade Slovenije so delovale v korist nemških in ameriških kapitalističnih trustov.

  • jakec1575 16:44 25.junij 2015.

    Slovenija naj ima raje za cilj cimprej vrniti dolgove američanom in evropejcem. Kdor je dolzen mora vračati usluge in se zaplete se v vecje probleme. Suverenost je biti brez dolgov. In če to pomeni stisniti 5 let, bi se morali ...prikaži več vsi državljani zavzeti za to. Pohvala tujih državnikov me vedno zaboli v denarnici. Američani zakuhajo incident z Rusi in sedaj bomo vse vzhodno evropske članice znotraj Nata kupovale dodatno orožje, da bodo amreiške orožarske firme sluzile. Rešimo se raje dolgov in pojdimo v trajno nevtralnost. Tam je prosperiteta. Poglejte Švico, Švedsko...