Slovenija
12 ogledov

Ameriška vlada poskrbela za optimizem

borza1 bobo Žurnal24 main
Na svetovne borze, tudi ljubljansko, se je vrnil optimizem, saj je ameriška vlada napovedala pomoč družbam, ki so najbolj na udaru finančne krize.

ZDA so pred finančno najtežjim državnim projektom v zadnjih desetletjih, s katerim naj bi pristrigli peruti čedalje opaznejši finančni krizi, ki grozi, da bo potegnila v brezno celotno gospodarstvo. Oglasil se je predsednik George Bush in povedal, da bodo "davkoplačevalci morali seči v žep, saj je na kocki usoda ameriškega finančnega sistema in celotnega gospodarstva". Finančni minister Henry Paulson pa je sporočil, da bo država od najbolj ogroženih finančnih družb odkupila slabe kredite v vrednosti več sto milijard dolarjev. Že kratkoročno bo najbolj ogroženim finančnim družbam na razpolago 50 milijard dolarjev.

Po črnem tednu rožnat razplet
Potem ko se je prebil skozi najbolj črn teden po veliki gospodarski depresiji leta 1929, je Dow Jones, indeks newyorške borze, v petek pridobil 400 točk. Optimizem se je sicer vrnil tudi na preostale borze. Indeks frankfurtske borze Dax je pridobil 5,03 odstotka, indeks londonske borze pa za kar 7 odstotkov. Bolj vedro je razpoloženje tudi na azijskih borzah. Kazalci poslovanja so se obrnili navzgor, potem ko je bila objavljena zgoraj navedena namera ameriške vlade.

Na večini svetovnih borz vključno z Wall Streetom so za določen čas prepovedali tako imenovane prazne prodaje. Gre za borzno transakcijo, pri kateri prodajalec proda vrednostne delnice, ki sploh niso v njegovi lasti, ampak si jih izposodi iz nekega drugega depozita vrednostnih papirjev.

Krepka rast tečajev delnic na borzah je dala zagon tudi nafti, ki se se je podražila na 92,76 dolarja za sod.                        

 

Omejitev tečaja Triglava in NKBM

Uprava Ljubljanske borze je zaradi tržnega neravnovesja začasno spremenila omejitev tečaja z 10 na 20 odstotkov pri delnicah Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) in Zavarovalnice Triglav. Upravljanje z naročili je bilo omogočeno med 11.15 in 11.30, odpiranje trga pa se je izvedlo ob 11.30.

Borza je sicer danes že spremenila omejitev tečaja pri delnicah Aerodroma Ljubljana, Krke in Luke Koper, in sicer z 10 na 30 odstotkov. Te delnice so se danes podražile že za več kot devet odstotkov.

Na ljubljanski borzi eksplozivno
Do konca trgovalnega dneva je osrednji delniški indeks SBI 20 pridobil 6,04 odstotka, indeks najbolj "elitnih" družb SBI TOP pa kar 6,58 odstotka. Velika večina delnic se je podražila za vsaj tri odstotke, pri čemer še posebej izstopajo delnice Aerodroma Ljubljane, ki so pridobile 12,98 odstotka, Luke Koper (+12,12 odstotka) in Krke, ki so pridobile 10,09 odstotka. Prometa je bilo skupaj za 11,3 milijona evrov. "Optimizem na borzi lahko povežemo z gibanji na svetovnih borzah. V boju proti finančni krizi je namreč ameriška vlada danes napovedala zajeten paket ukrepov, čemur je sledila konkretnejša rast tečajev na borzah po svetu," je rast tečajev komentiral Matej Tomažin iz družbe za upravljanje Alfainvest.

Triglav močno "izgubil" višino
Delnice Zavarovalnice Triglav, s katerimi se po petih dneh premora zaradi odločbe Agencije za trg vrednostnih papirjev spet lahko trguje, so se doslej pocenile že za 10,09 odstotka na 40,36 evra za delnico. Še pred odprtjem borze so iz zavarovalnice sporočili, da približno 0,25 odstotka njihovih portfeljskih naložb predstavljajo navadne obveznice banke Lehman Brothers v vrednosti okrog štiri milijone evrov. Obveznice banke Lehman Brothers ima v svojem portfelju tudi Nova Kreditna banka Maribor (NKBM), katere delnice pa so se na začetku trgovanja na borzi okrepile za 6,77 odstotka. Predsednik uprave NKBM Matjaž Kovačič je za današnji Večer povedal, da vrednostni papirji ameriških izdajateljev v naložbenem portfelju NKBM predstavljajo 1,6-odstotni delež. "Obveznica izdajatelja Lehman Brothers v portfelju NKBM predstavlja 0,1-odstotni delež in ne bo imela bistvenega vpliva na letošnji poslovni izid banke," je zatrdil za časnik. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.