Slovenija
26 ogledov

Ameriška vojska kriva za zalivski sindrom?

Zalivski sindrom, za katerim trpijo številni ameriški vojni veterani, naj bi pov Žurnal24 main
Ameriška znanstvenica Beatrice Alexandra Golomb trdi, da je sindrom zalivske vojne, ki pesti številne ameriške vojne veterane, zakrivilo uživanje kemičnih substanc, ki jih je predpisovala vojska.

Okoli 200.000 Američanov, ki so leta 1991 sodelovali v "zalivski vojni" proti Iraku, danes trpi za tako imenovanim sindromom zalivske vojne. Pestijo jih kronična utrujenost, nespečnost, depresija, motnje v spominu, skratka, njihovo psihično stanje je na psu. Vzroki tega sindroma niso bili nikoli tehtno pojasnjeni, toda ameriška znanstvenica Beatrice Alexandra Golomb s kalifornijske univerze je prepričana, da je odkrila vzrok bolezni.

Uživanje kemičnih substanc krivo za pojav sindroma?
Golombova se je seznanila s številnimi vojnimi veterani, ki jih je sindrom prizadel, proučila je več študij sindroma in sklenila, da stres, ki so ga vojaki doživeli med vojno, ni mogel povzročiti razvoja sindroma. Meni, da je vojna trajala premalo časa in bila premalo silovita, da bi lahko povzročila nastanek takšne psihoze, kakršen je zalivski sindrom.

Pravi vzrok  menda tiči v tabletah, ki so jih vojaki morali uživati med vojno. Zaradi nevarnosti iraškega plinskega napada so jim v vojski za zaščito pred napadom predpisovali tablete na bazi acetilholinskih receptorjev. Povečana koncentracija teh receptorjev v krvi naj bi onemogočala razgradnjo acetilena, posebne esence v živčevju, ki uravnava delovanje živčevja. Če je v telesu ali preveč ali premalo acetilholina, človek zapade v bolezensko stanje. In ravno to naj bi povzročila uporaba tablet na bazi acetilholinskih receptorjev.

Golombova trdi, da njeno hipotezo podpira še en indic. Acetilholinski receptor je sestavni del tudi nekaterih pesticidov, ki jih uporabljajo v kmetijstvu. Več študij naj bi po njenih besedah dokazovalo, da kmetje, ki uporabljajo te pesticide, trpijo za boleznijo, močno podobno sindromu zalivske vojne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.