Slovenija
28 ogledov

Ameriški BDP potonil za 3,8 odstotka

Tipični ameriški potrošnik, ki v zadnjih mesecih noče oziroma ne more odpreti sv Žurnal24 main
Gospodarstvo ZDA je v zadnjem četrtletju 2009 nazadovalo za 3, 8 odstotka. Na vrhu v Davosu so nekateri razpravljalci raztrgali protikrizni paket ameriškega predsednika Baracka Obame.

ZDA čedalje bolj tonejo v recesijo. V zadnjem četrtletju prejšnjega leta so po podatkih ministrstva za trgovino zabeležili 3,8-odstotno nazadovanje BDP. Tako drastičnega padca gospodarske aktivnosti v ZDA niso zabeležili vse od prvega četrtletja 1982, ko je ekonomija nazadovala za dobrih šest odstotkov. Kljub temu je padec manjši kot so pričakovali analitiki, ki so računali na do 5,5-odstoten padec.  

 
 

Vladi Baracka Obame predlagam, da prevzame finančne inštitute in prečisti bilance. Nacionalizacija je edino, kar nam je še preostalo.

Ekonomist Joseph Stiglitz je bil za CNN kritičen do predloga Obame, da se ustanovi "slabo" banko za "slabe" vrednostne papirje.

 
ZDA so gospodarsko nazadovale tudi v tretjem četrtletju leta 2008, ko se je gospodarska rast skrčila za pol odstotka. K nazadovanju ekonomije v drugi polovici leta 2008 so po navedbah ministrstva za trgovino "pripomogli" predvsem padec izvoza in bolj varčno naravnani domači potrošniki.

Po prvih ocenah se je BDP ZDA, torej skupen obseg proizvedenega blaga in storitev, v celotnem letu 2008 kljub vsemu zvišal za 1,3 odstotka. V prvi polovici leta je namreč ameriški izvozni sektor zaradi šibkega dolarja cvetel in držal pokonci celotno gospodarstvo.

Ekonomisti pričakujejo, da bodo ZDA tudi v prvem četrtletju 2009 še naprej bredle po breznu ekonomije. "Podjetja črtajo izdatke na vseh področjih, tako pri izdatkih za zaposlene kot za investicije," meni gospodarski analitik Dean Maki iz Barclays Capital.

Dvomi v Obamov paket
Na svetovnem gospodarskem forumu v Davosu so nekateri ugledni ekonomisti namenili precej kritik protikriznemu paketu ameriškega predsednika Baracka Obame, ki želi z 819 milijardami dolarjev, namenjenimi investicijam ter davčnim olajšavam, in z ustanovitvijo "slabe" banke, ki bi prevzela tako imenovane zastrupljene vrednostne papirje, oživiti majavo ameriško ekonomijo. Profesor ekonomije s Harvarda Niall Ferguson meni da paket, ki sestoji iz davčnih olajšav in državnih investicij, "skoraj ne more imeti ekonomskega efekta".

Nemška kanclerka Angela Merkel pa se je med svojim nastopom obregnila ob milijardne subvencije, ki jih Obamova administracija namerava nameniti domači avtomobilski industriji: "Do namere ameriške vlade, da subvencionira avtomobilsko industrijo, sem do neke mere nezaupljiva. To ne sme dolgo trajati. Ukrepi za zaščito nacionalnih interesov niso pravi odgovor na krizo."

Kako bomo preživeli brez ZDA?
Zhu Min, eden od menedžerjev kitajske Bank Of China pa se je vprašal, "kako bo svet preživel z varčnimi Američani". "Eden od temeljev svetovne gospodarske konjukture v prejšnjih letih so bile ZDA kot pomemben izvozni trg za Kitajsko in druge države v razvoju. Denarnice ameriških potrošnikov so zdaj zaprte, toda ali lahko pričakujemo, da jih bodo odprli kitajski ali indijski porabniki? Le stežka," je bil pesimističen Zhu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.