Slovenija
7 ogledov

Ameriški delavci izgubili zasebnost

Sodnik svetuje: Nerodna sporočila raje pošiljajte s svojega telefona. Žurnal24 main
Delodajalci v ZDA lahko pregledujejo elektronsko komunikacijo uslužbencev, če ta poteka prek službenih naprav, je odločilo vrhovno sodišče.

Odločitev ameriškega vrhovnega sodišča v bistvu pomeni, da da delavec nima pravice do zasebnosti, če na primer komunicira preko telefona, za katerega plačuje delodajalec. Sodišče je s tem zavrnilo odločitev prizivnega sodišča v San Franciscu, ki je policistu iz Kalifornije Jeffu Quonu priznalo pravico do zasebnosti.

Quon je namreč v mesecu dni prek svojega službenega pagerja poslal ali sprejel 456 sporočil, od tega 400 zasebnih, veliko med njimi tudi izrazito spolne narave. Quon je mesto Ontario v Kaliforniji tožil skupaj s tremi osebami, ki so mu pošiljale sporočila in se skliceval na ustavno pravico do zasebnosti. Kennedy je v sodbi napisal, da je imel policijski oddelek vso pravico izvesti kontrolo komunikacij preko službenih naprav.

Kennedy je sicer v sodbi izrazil zadržanost glede odločanja o elektronskih komunikacijah. Napisal je, da je bilo v 60. letih prejšnjega stoletja povsem jasno, da ima človek v telefonski govorilnici vso pravico do zasebnosti. Zaradi napredka elektronskih komunikacij, pa so zadeve danes bolj zapletene in Kennedy je napisal, da se sodba nanaša le na takšne primere, kot je omenjeni. Američanom je tudi sporočil, da če že želijo početi kaj nerodnega, naj to počnejo preko zasebnih naprav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.