Slovenija
68 ogledov

Amnesty International kritizira Slovenijo

Begunci pred slovensko mejo EPA
“To je kršenje človekovih pravic,” poudarja Barbara Černaškova iz organizacije Amnesty International. Poudarja, da se proces prehoda meje in registracije beguncev da tudi pospešiti ter da je preprečevanje postopkov, v katerih lahko zaprosijo za mednarodno zaščito, v nasprotju z mednarodnimi standardi.

Organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International, ki spremlja begunsko krizo že od vsega začetka, je Sloveniji napotila ostro kritiko potem ko je naša država omejila priliv beguncev. Organizacija je na našo vlado naslovila apel, da prepreči še poglobitev humanitarne katastrofe.

Če slovenske oblasti ne bodo pokazale malo več razumevanja, bo prišlo še do hujše katastrofe,” je povedala predstavnica Amnesty International Barbara Černaškova, ki je z begunci iz Opatovca na Hrvaškem prispela na hrvaško-slovensko mejo.

Predstavnica organizacije za zaščito človekovih pravic je poudarila, da je na mejo prišlo okrog 1800 beguncev, med njimi številne ženske in otroci, ki so jim kljub dežju in mrazu slovenske oblasti preprečile vstop v državo, hrvaške pa povratek nazaj na Hrvaško. “Ostali so na prostoru med državama brez kakršnekoli zaščite."

Bili so lačni, brez hrane in zdravstvene oskrbe, sedeli so na tleh med drevesi,” je poudarila Černaškova in še enkrat poziva slovenske oblasti, naj pospešijo postopke. Spomnila je še, da je v skladu z mednarodnimi standardi obveza države beguncem omogočiti postopke, v okviru katerih lahko zaprosijo za mednarodno zaščito.

Černaškova je povedala, da je na mejo namenjen še en vlak s skoraj dva tisoč begunci, za katere naj bi slovenske oblasti že najavile, da jih ne bodo sprejele, saj ne morejo kontrolirati tako množičnega prihoda beguncev hkrati. 

dezurni@zurnal24.si