Slovenija
28 ogledov

Analiza: Del Türkovih volilcev ostal doma

predsedniške volitve Anže Petkovšek
Izid prvega kroga predsedniških volitev so po mnenju analitika Matevža Tomšiča posledica trenda padanja podpore Türku, ki se je v zadnjih dneh še okrepil. Razlog za nižjo podporo Danilu Türku pa gre po mnenju političnega analitika Sama Uhana iskati v tem, da je del Türkovih volilcev ostal doma, delno pa tudi v javnomnenjskih anketah.

Po mnenju Matevža Tomšiča so k zmagi Boruta Pahorja precej prispevala televizijska soočenja, kjer je bil najboljši. Tako kot na nekaterih preteklih volitvah se je tudi tokrat večina volilcev odločila v zadnjih dneh, morda celo zadnji dan, je v zvezi z rezultatom volitev, ki je drugačen od večine predvolilnih napovedi, dejal Tomšič. Kot pravi, je aktualni predsednik Türk prednost počasi, a vztrajno izgubljal zadnja dva tedna, v zadnjih dneh pa še bolj.

Poleg televizijskih soočenj, na katerih Danilo Türk ni bil ravno prepričljiv, so na njegovo podobo neugodno vplivale tudi informacije v zvezi s pomilostitvijo prodajalca mamil in nejasnosti glede njegovih prihrankov, meni politični analitik.

Na rezultat ima po njegovih besedah vedno vpliv tudi volilna udeležba, a težko je ugotoviti, koga bi volili tisti, ki so ostali doma. Tudi če bo v drugem krogu volilna udeležba višja, ni nujno, da bo to spremenilo razmerje sil.

Tomšič tudi meni, da je del volilcev desnih strank volil taktično. To pomeni, da niso volili tistega, ki jim je politično najbližje, ampak tistega, za katerega so računali, da lahko v drugem krogu premaga aktualnega predsednika, ki je med volilci desnih strank precej nepriljubljen, pravi Tomšič.

To je po njegovih besedah tudi del razlogov za to, da je kandidat SDS in NSi Milan Zver prejel manj glasov, kot je znašala podpora strankama SDS in NSi na zadnjih parlamentarnih volitvah. Ravno zaradi tega odnosa desnih volilcev do aktualnega predsednika ima v drugem krogu kandidat SD Pahor boljše možnosti, je prepričan Tomšič. Dodaja pa, da nič še ni odločeno.

"Večina Türkovih volilcev ostala doma"

Po mnenju političnega analitika Sama Uhana je del Türkovih volilcev ostal doma, delno pa so razlog za nižjo podporo tudi javnomnenjske ankete, ki z napovedmi o Türkovem zanesljivem prvem mestu niso "delovale najbolj vzpodbudno na njegove volilce".

V to, da je Pahorjev rezultat višji zaradi morebitnih glasov t. i. desnih volilcev, ki naj bi ocenili, da Milan Zver nima možnosti za zmago in so zato raje podprli Pahorja, Uhan ne verjame preveč. "Bolj se mi zdi, da so volilci Danila Türka ostali doma. Milan Zver je dobil podporo, ki odraža trenutno podporo vladi. Pahor pa je s svojim spretnim nastopom mobiliziral svoje volilce," pravi.

Če bo vlada v drugem krogu podprla Pahorja, Uhan opozarja, da bi to lahko bila za Pahorja tudi medvedja usluga, saj lahko del volilcev odvrne od tega, da ga podprejo. A Uhan dvomi, da bo vlada res storila kaj takega.

Rezultat prvega kroga je po mnenju analitika takšen, da se bosta morala oba kandidata v nadaljevanju bolj jasno opredeliti do posameznih tem. "Predvsem Borut Pahor bo tisti, ki bo moral z vsebino napolniti parolo o združevanju. To, ko po eni strani pravi, da ne podpira te vlade, po drugi strani pa ne podpira kritičnega nastopa do vlade, je namreč dokaj protislovna izjava," pravi Uhan.

Türk se bo moral odločiti, kaj bo njegova strategija. "Zelo verjetno lahko pričakujemo nekoliko drugačen, nekoliko bolj zmehčan medijski nastop, na drugi strani pa bolj jasna odklonilna stališča do vlade," pravi analitik.

Komentarjev 3
  • dragec 10:07 12.november 2012.

    Analiza: Del Türkovih volilcev ostal domaIn zakaj, ni bilo nobenega (v nedeljo), da jih pospremi do volišča. In to je naš odnos do starejših!

  • mph 10:05 12.november 2012.

    Ja, Žurnal ni več moja privzeta stran za novice, se bom trudil čimmanj hodit nanj. Nimam nič proti, da se RES taki posti, ki kršijo ta kodeks, ... so rasistični ali karkoli, brišejo, vendar bi rekel, da zadošča, da se ...prikaži več pojavi ime f-i-r-e-r-j-a, pa je avtomatično kršen kodeks. Izgleda, da je po SIOL-u padel tudi Žurnal, ostali bodo kmalu sledili. En narod, en firer. To nas čaka.

  • jgm 23:48 11.november 2012.

    Edini komentarji na žurnalu so takšni: Vaš komentar smo odstranili, ker ste kršili naš kodeks komentiranja:Kodeks Komentiranja. Uredništvo zurnal24.si