Slovenija
8604 ogledov

Analiza potrdila neoporečnost proizvodov Radenske

Radenska
1/3
Radenska
Urad za varno hrano je podal uradne rezultate analize.

Urad za varno hrano je podal uradne rezultate analize, ki dokazujejo, da so proizvodi Radenska Classic Kraljevi vrelec v 0,25l steklenički popolnoma varni za potrošnike in skladni z deklaracijo, so sporočili iz podjetja Radenska. 

Podjetje je v petek, 18. maja, zaradi enega primera pritožbe s trga, na priporočilo Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR)  preventivno odpoklicalo 65.136 izdelkov serije proizvoda Radenska Classic Kraljevi vrelec, 0,25l steklo, polnjene dne 14.3.2018, LOT 11L07309N. UVHVVR je namreč bil tega dne s strani policije obvečen o neljubem dogodku v enem od gostinskih lokalov v Ljubljani, kjer je gostja zaradi poškodb ustne votline po zaužitju pijače potrebovala nujno medicinsko pomoč. 

Lokal na prostem pH12 Slovenija V lokalu naročil mineralno vodo, pristal na urgenci

Pregledali kraj dogodka in proizvodnjo

UVHVVR je izvedel inšpekcijski nadzor na mestu dogodka in pri samem proizvajalcu. Inšpekcijski nadzor na samem mestu dogodka je pokazal, da je bila stranki prodana zaprta steklenica, ki jo je zaposlena odprla vpričo stranke. Rezultat analize steklenice s sporno vsebino je pokazal, da je vsebina močno alkalna (pH = 14).

Inšpekcijski pregled pri proizvajalcu je pokazal, da ima ta vzpostavljeni sistem preverjanja postopkov pranja linij kot tudi steklenic, ki jih uporablja v proizvodnji. Vsaka steklenica je pred pričetkom polnjenja avtomatsko pregledana, na voljo so bili tudi rezultati analiz, iz katerih sledi, da je sistem vzpostavljen in se tudi izvaja. V času proizvodnje spornega lota proizvajalec ni zabeležil nobenih odstopanj od ustaljenih postopkov.

Po analizah vzorcev, opravljenih v akreditiranih laboratorijih, ter temeljitem pregledu tehnološko - proizvodnega procesa in samega obrata Radenske, so danes prejeli rezultate, v katerem je izključena odgovornost Radenske za primer, v katerem naj bi po užitju pijače v gostinskem lokalu oseba iskala zdravniško pomoč. Iz Radenske sporočajo, da so vsi preventivno umaknjeni izdelki varni in skladni z deklaracijo.

Spornega čistila v proizvodnji Radenske ne uporabljajo

Marián Šefčovič Radenska | Avtor: Radenska Radenska
Analiza spornega vzorca je izključila možnost, da bi kemikalija, najdena v sporni steklenički, v izdelek prišla med polnjenjem pijače, saj po kemijski sestavi podobne spojine v proizvodnji Radenske sploh ne uporabljajo. Prav tako so po izmerjenih lastnostih odstopala od sestave vsebine sporne stekleničke tudi čistilna sredstva, ki so jih uporabljali v gostinskem obratu. 

"Kakovost izdelkov in varnost kupcev sta naši prioriteti. Tudi če gre za samo eno pritožbo, zgolj posredno povezano z našim izdelkom, sočustvujemo z vsakim posameznikom. Zato smo na priporočilo inšpekcije odreagirali takoj, z vsemi možnimi preventivnimi ukrepi. Kakšna gospodarska škoda je pri tem nastala, bomo vedeli naslednji teden, ko bomo tudi sprejeli nadaljnje ukrepe. Bolj kot materialna pa nas skrbi škoda, ki jo je na našem ugledu pustilo širjenje neuradnih, nepreverjenih in celo zavajajočih informacij. Radenska je ena najbolj prepoznavnih in najuglednejših slovenskih blagovnih znamk, ki ji potrošniki zaupajo, in storili bomo vse, da takšna tudi ostane," poudarja Marián Šefčovič, direktor Radenske.

Dogodek še vedno preiskuje policija

Policijska uprava Ljubljana je sum storitve kaznivega dejanja odstopila v preiskavo Policijski upravi v Murski Soboti. Tamkajšnji policisti vodijo preiskavo zaradi razlogov za sum kaznivega dejanja iz 20. poglavja Kazenskega zakonika, in sicer kazniva dejanja zoper zdravje ljudi, pravijo na PU Murska Sobota.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • kapibara1 09:04 25.maj 2018.

    Nč bat, zaradi te diverzije, v mojih očeh, Radenska nima črne pike !!

  • ode 07:11 25.maj 2018.

    Kelnarca je steklenico odprla vpričo stranke, stranka pa vsebine ni spila vpričo kelnarce. Policaji naj domnevno oškodovanko malo prišponajo, pa bo takoj vse jasno. Očitno je hotela na račun Radenske obilno zaslužiti z morebitno odškodnino.

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 07:07 25.maj 2018.

    in ta ki je pil to radensko je imel nesplahnjen kozarec in je čistilo popil,