Slovenija
61 ogledov

Analize zaradi strahu

“Če mi ni kdo z letala česa vrgel, mora biti zemljina enaka in rezultati vzorčen Žurnal24 main
Dogoše. Gokop naročil nove analize, čeprav vztraja, da so bili vzorci starih neoporečni.

“Na lastne stroške sem podjetju ERICo iz Velenja že naročil, naj opravi vzorčenje in naredi analizo zemljine tukaj v Dogošah,” je pojasnil Renato Hlade, zastopnik zbirno-predelovalnega centra Gokop v Dogošah.
 
Plačal bo Hlade
Čeprav je za to zemljo odgovoren imetnik zemlje Harvey Norman, je Hlade napovedal, da jo bo plačal sam. “Ker pritiskate, jaz pa ne morem živeti pod pritiskom. Z zemljo ni nič narobe. Ta strošek si lahko privoščim. Ampak na koncu, ko bodo znani rezultati, bo nekdo plačal celotne stroške,” je dodal Hlade.

V torek smo pisali, da je Gregor Jager, županski kandidat stranke Zares za Maribor, izjavil, da lahko tudi on plača analizo, a mu je Hlade odgovoril, naj najprej poravna svoje račune, ki jih ima še kar nekaj odprtih tudi pri Gokopu.
Hlade zaupa podjetju ERICo. “Smo resno podjetje. Takšnega naročila, kjer bi moral potvarjati podatke, nisem in ne bom sprejel,” je pojasnil Marko Mavec, direktor velenjskega podjetja s 55 zaposlenimi.

Pod mejnimi vrednostmi

19 tisoč (dobrih) ton zemlje je bilo lani med 25. marcem in 19. junijem pripeljane z območja stare Cinkarne Celje v Dogoše.

Kot so pojasnili na inšpektoratu za okolje in prostor, je dejstvo, da je zemeljski izkop z območja Cinkarne Celje onesnažen s težkimi kovinami, ki pa so pod določenimi mejami, zato jo je moral imetnik oddati zbiralcu ali predelovalcu odpadka. Zemljo sta v 60 kilometrov oddaljen predelovalni center Gokop vozili podjetji Avtoprevoz Gramet-Trade in Gokop. “Večina zemljine ustreza zahtevam za odlaganje na odlagališču za nenevarne odpadke. Le za 433 ton te zemljine še ne moremo povedati, za kakšen odpadek gre,” so poudarili na inšpektoratu. “V teh je bil katran, ki pa je bil odstranjen. Preostanek zemlje so julija znova vzorčili. Analiza je pokazala, da zemljina ni sporna in da so rezultati daleč pod mejnimi vrednostmi,” je sklenil Hlade.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.