Slovenija
119 ogledov

Andraž Kopač novi direktor UKC Ljubljana

primopredaja UKC Saša Despot
Dosedanja vršilka dolžnosti generalne direktorice UKC Ljubljana Brigita Čokl je predala posle novemu generalnemu direktorju Andražu Kopaču. Kot sam meni, bo to, da ne prihaja iz zdravstva, morda celo prednost.

Naša največja bolnišnica bo tako po več kot dveh letih dobila generalnega direktorja s polnimi pooblastili. Simon Vrhunec leta 2013 ni dobil potrditve vlade za vnovični mandat, zato je dolžnosti generalnega direktorja opravljal kot vršilec dolžnosti do leta 2015, ko je svet zavoda za

UKC | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
direktorja potrdil Andreja Baričiča, ta prav tako ni imel podpore vladajoče SMC, zato je decembra 2015 odstopil, za v.d. direktorico pa so imenovali Brigito Čokl, ki bo danes dolžnosti direktorja predala Andražu Kopaču. Ta je soglasno podporo vlade dva tedna po tem, ko ga je imenoval svet UKC, torej 20. aprila.

Da se z zdravstvom še ni srečal, ministrice ne moti

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je po takratni seji vlade dejala, da na vladi pomislekov glede tega, da Kopač nima izkušenj v zdravstvu, ni bilo.

44-letni Kopač, ki prihaja iz Žirov in ima magisterij ekonomije, pred tem pa je diplomiral iz organizacijskih ved, prav tako je višješolski strojnik, namreč v zdravstvu nikoli ni delal. Med letoma 2003 in 2006 je vodil Alpino, pred imenovanjem na mesto direktorja UKC Ljubljana pa je bil  direktor podjetja CSS. Delal je tudi v Liv Hidravlika Postojna,  v Termo Škofja Loka je bil namestnik direktorja trženja. Med letoma 2010 in 2013 bil poslovni direktor Smučarske zveze Slovenije.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je prepričana, da je svet UKC Ljubljana izbral najboljšega kandidata in povedala, da ima Kopač njeno podporo. Kolar Celarčeva je sicer podpirala tudi Andreja Baričiča. 

Konrad Kuštrin | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Kuštrin: Edina njegova referenca je podpora SMC

Nasprotno pa meni predsednik zdravniškega sindikata Fides Kondrad Kuštrin. "Oseba, katere edina referenca je, da ima podporo stranke SMC, je popolnoma neprimerna za vodenje tako velike institucije," je dejal za  STA. Kuštrin sicer meni, da ni nujno, da je prvi mož največje bolnišnice zdravnik. "Moral pa bi imeti dobre izkušnje z vodenjem velike zdravstvene ustanove, da bi se lahko lotil vodenja te barke ali bolje rečeno Titanika."  Takšne politične odločitve so se po mnenju sindikalista doslej vedno pokazale kot neustrezne, tako bo tudi v tem  primeru, je dejal Kuštrin.

"Zadeva ni enostavna"

primopredaja UKC | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Kopač je ob prevzemu funkcije povedal,  da se je danes seznanil s stanjem v UKC Ljubljana in da bo potrebnega veliko truda, da razmere na področju financ zadržijo znotraj finančnih okvirov. "Zadeva ni enostavna, tako stanje se vleče že kar nekaj let," pravi Kopač, ki meni, da bo treba  delovati na prihodkovni in odhodkovni strani, preveriti tudi po posameznih klinikah, kaj se dogaja. Če na stroške dela ni mogoče veliko vplivati, pa po njegovem mnenju lahko vplivajo na organizacijo procesov in na nabavo storitev ter materiala, kjer bo treba pregledati zadeve in opraviti racionalizacijo.

"Z nikomer v zdravstvu nisem povezan"

Želi si vzpostaviti dobro sodelovanje s strokovnim vodstvom bolnišnice in vodilnimi na klinikah. Njegova prdnost je, da ni povezan z nobenim deležnikom v zdravstvu, pa tudi to, da ima izkušnje iz velikega podjetja, s področja nabave, iz negospodarstva in tudi s sanacijo podjetij.

Trenutnega stanja v UKC Ljubljana Kopač ni želel komentirati, saj da se mora z vsemi podrobnostmi še seznaniti. Prepričan je, da so določene racionalizacije možne na področju nabav. Kar se tiče zelo dolgih čakalnih dob na nekatere preiskave in posege pa je pojasnil, da bodo pogledali konkretno po posameznih klinikah in oddelkih in iskali rešitve, tudi v sodelovanju z zavodom za zdravstveno zavarovanje.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 10
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 20:07 10.maj 2016.

    Zaenkrat še nisem slišal za neke konkretne črne pike pri njemu. Je pa res da kdorkol je do sedaj prišel do zdravstvene sklede se je koruptiral.

  • sprehajalec 20:04 10.maj 2016.

    Afgane, cigaret zmanjkuje tvojim Afganistancem na Kotnikovi. Si že nažical po mestu za novo šteko?

  • dragec 18:17 10.maj 2016.

    Andraž, sprijazni se,ne boš za dolgo