Slovenija
14788 ogledov

Andraž Teršek: Prepoved gibanja je protiustavna

Ljubljana brez turistov Anže Petkovšek Poletna Ljubljana brez turistev kot posledica zaradi covid-19.
Vlada je danes omejila gibanje ponoči med 21. uro zvečer in 6. uro zjutraj.

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela omejitev druženja nad šest ljudi in prepoved gibanja ponoči, od 21. do 6. ure, ki začne veljati v torek ob 21. uri. 

"Država lahko gibanje v in po državi prepove samo, če razglasi izredno stanje. Sicer mora poseči po manj restriktivnih, blažjih ukrepih."

Andraž Teršek, ustavni pravnik

A ustavni pravnik Andraž Teršek trdi, da gre za protiustavni ukrep. "Policijska ura je protiustavni ukrep," je zapisal v objavi na Facebooku. "Vse dokler ni razglašeno izredno stanje."

Aleš Hojs Covid-19 Slovenija Minister Hojs predstavil nove omejitve gibanja

Dodaja, da se lahko do tedah gibanje samo "omeji", omejitev pa mora biti podprta s prepričljivimi razlogi o “nujnosti, primernosti in sorazmernosti.”

Zakonske določbe v Zakonu o nalezljivih boleznih, na katere se sklicuje vlada, ko odreja takšne ukrepe, so po besedah Terška očitno protiustavne. 

Ljubljana brez turistov Covid-19 Slovenija Janez Janša napoveduje policijsko uro

Svojo oceno je razložil v daljšem tekstu Ustavni komentar - omejitve in prepovedi gibanja v in po državi - protiustavno.

Omejitev gibanja na občine

Na ustavno sodišče je ob pomladnem valu epidemije covid-19 romala tudi omejitev gibanja na občine, a je ustavno sodišče ocenilo, da začasna omejitev gibanja na občine v prvem valu epidemije covida-19 ni bila v neskladju z ustavo, izpodbijane določbe, ki so s prepovedjo gibanja izven občine prebivališča uveljavile poseg v pravico do svobode gibanja, pa so zasledovale ustavno dopusten cilj in niso bile prekomerne.

Covid-19, UKC Ljubljana Covid-19 Zdravje Novi podatki: delež pozitivnih testov več kot 20-odstoten

Sodišče je menilo da je bila izkazana upoštevna verjetnost, da bi glede na takratne podatke prepoved gibanja izven občine prebivališča lahko prispevala k upočasnjevanju širjenja bolezni covid-19 predvsem z zmanjševanjem stikov med osebami, ki so prebivale na območjih z višjim številom okužb, in osebami na območjih z nižjim številom okužb.

janez janša Covid-19 Slovenija Janša zavrnil očitke: "Zagotavljam, da bo Slovenija med zmagovalci!"

Sodišče je še opozorilo, da je šlo za okoliščine, ki so se pojavile prvič, v katerih tudi primerjalno ne obstajajo preverjene dobre prakse in ki očitno terjajo aktivno delovanje državnih oblasti.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 59
  • janez846 20:41 20.oktober 2020.

    Pri nas na firmi Ilmest v Novi Gorici je že 7 okuženih med nimi tudi vzdrževalec katiri je imel stik z vsemi, ter niti eden ni dobil karantene! Doma pa bom v policiski uri ali ste nori!??

  • janez846 20:41 20.oktober 2020.

    Pri nas na firmi Ilmest v Novi Gorici je že 7 okuženih med nimi tudi vzdrževalec katiri je imel stik z vsemi, ter niti eden ni dobil karantene! Doma pa bom v policiski uri ali ste nori!?

  • rezka6 11:47 20.oktober 2020.

    ...ja vsakemu je jasno zakaj samo Terjali in somišljenikom ne ...Ce bi ljudje upoštevali priporočila pred razglašeno epidemija- te prepovedi ne bi bilo potrebno. Kdorkoli se niti teh odlokov v času razglašeno epidemija ne bo držal bi moral biti kriv, ...prikaži več, ker je soodgovoren vsem državljanom SLO za širjenje okužbe.