Slovenija
1463 ogledov

Šter tudi o pogojih za prehod meje

Plaža Profimedia
Vodja konzularne službe pri MZZ odsvetuje potovanja v tujino.

"Naš nasvet je, naj razmislijo, ali res želijo tja," je v oddaji Odmevi na RTV SLO kolone na slovensko-hrvaški meji komentiral vodja konzularnega sektorja na MZZ Andrej Šter. "Očitno se je veliko ljudi odločilo, da je to nujno. Lastniki nepremičnin naj upoštevajo olajšavo, da zanje velja 72 ur do vrnitve, sicer pa je potreben PCR test, potrdilo o prebolelosti ali cepljenje z ustrezno časovno distanco."

Zlasti je po besedah Štera neugodna epidemiološka situacija primorsko-goranska županija, mesta Šibenik, Split, tudi Zagreb. "Če koga ujame bolezen, naj kontaktira tamkajšnjo zdravstveno službo in posluša nasvet zdravnika," poudarja Šter. Pojasnil je tudi, da Hrvaška sofinancira testiranje, zato je v turističnih središčih mogoče pridobiti test za nižjo ceno. "Želimo in upamo, da primerov bolezni ne bo ter da bodo ljudje ob upoštevanju zaščitnih ukrepov izkoristili lepe dni in imeli lep dopust."

Slovenija Slabe razmere na Hrvaškem, uvajajo nove ukrepe

Na Zahodnem Balkanu je treba upoštevati specifične vstopne pogoje - Srbija npr. zahteva PCR test. "Naše potrdilo, da je nekdo cepljen ali prebolel covid-19 ne odtehta," je opozoril Šter. "Srbija ima dokaj dobro epidemiološko sliko, pogoje vstopa nadzoruje in skrbi, da bo njihov zdravstveni nivo ostal tak, kot je ter da bo država lahko ostala odprta."

Covid Hrvaška | Avtor: Profimedia Profimedia

Svoje meje so zaprli tudi Madžari, ki omogočajo vstop le za redke izjeme, za vstop v Avstrijo pa je po besedah Štera potrebna elektronska registracija, s katero napovemo vstop ter lokacijo in časovni okvir bivanja. "Pri Italijanih je potrebna samoizjava, s katero se javimo zdravstveni službi in povemo, kje bomo nastanjeni," je pojasnil Šter. "Za Italijo velja splošna obveznost petdnevne karantene, za tiste, ki bi tam želeli preživeti nekaj dni dopusta."

Plaža Hrvaška morje zrće Slovenija Počitnice na Hrvaškem odsvetujejo

Glede cepljenja diplomatov je Šter poudaril, da gre za državne uslužbence, ki jih je država poslala v tujino na določeno nalogo, skupaj z njihovo ožjo družino. "Država je dolžna poskrbeti za njihovo zdravstveno stanje," je povedal Šter. "Pred nekaj meseci je reševala vojaka, ki je zbolel v Maliju. Z diplomati je podobno, v tujini opravljajo odgovorno nalogo, zato moramo poskrbeti za njihovo zdravje."

Podobno je s športniki - udeleženci športnih iger v Tokiu. "Športnikom mora država zagotoviti, da bodo lahko potovali," je poudaril Šter. "Obe skupini nista posebna izjema, ampak del tega, kar država zagotavlja."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 07:35 24.april 2021.

    Kako boste prepričali Hojsa , Kanglerja,Kacina in ostale lastnike nepremičnin ?