Slovenija
20 ogledov

Angleščina izpodrinila sosede

Lucija Čok Barbara Milavec
Rezultati analize. Na obalnem dvojezičnem območju znanje italijanščine precej opešalo.

“Na Goriškem je očitno dejavnik 'koristnosti' prevladujoč, na Obali pa je zatajil dejavnik kulturne motivacije,” ocenjuje Lucija Čok, predstojnica Oddelka za uporabno jezikoslovje Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem. Tako komentira ugotovitve iz analize več kot 200 dijakov z Goriškega in Obale. Sama pa je vodila tudi raziskavo učinkovitosti dvojezičnih modelov med osnovnošolci. Ugotovili so, da je na Obali zanimanje za italijanščino manjše kot na Goriškem. Učenci zadnjih razredov osnovne šole na Obali govorijo italijansko slabše kot generacije pred njimi; njihovo znanje angleškega jezika pa je v primerjavi z italijanščino boljše. Predstavniki italijanske manjšine znajo slovensko bolje kot Primorci italijansko.

Delijo slovarček fraz

Danes je evropski dan jezikov, zato z različnimi prireditvami po državi praznujemo jezikovno in kulturno raznolikost Evrope. Na Bevkovem trgu v Novi Gorici bodo med 10. in 17. uro študentje v posebnih majicah mimoidoče učili najpogostejših fraz izbranih evropskih jezikov. Sodelujoči bodo prejeli slovarček najpogostejših fraz 23 uradnih jezikov Evropske unije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.