Slovenija
9 ogledov

Ankaran in Mirna novi občini

(Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Ankaran in Mirna postaneta novi občini, je razglasilo ustavno sodišče. DZ mora v dvajsetih dneh razpisati lokalne volitve v vseh štirih občinah.
Mestni občini Koper "odrezali eno roko in eno nogo, morda ne tako zelo dolgoročno pa celo glavo.
Boris Popovič

"Zakon o ustanovitvi občin je v neskladju z ustavo," je razsodilo ustavno sodišče in določilo, da mora državni zbor neskladje odpraviti v roku dveh mesecev. Po oceni sodnikov je državni zbor s tem, ko ni ustanovil novih občin Ankaran in Mirna, ravnal arbitrarno oz. samovoljno. Za novi občini je glasovalo sedem sodnikov, ena sodnica je bila proti. Predsednik državnega zbora mora v roku dvajsetih dni razpisati predčasne volitve v novih občinah ter Kopru in Trebnjem.

Razglasitve odločitve Ustavnega sodišča sta se med drugim udeležila tudi župan Kopra Boris Popovič in župan Trebnjega Alojz Kastelic. Koprski župan je v odzivu novinarjem povedal, da bodo odločitev spoštovali, da pa bi morala vlada po njegovem prepričanju razmisliti o združevanju manjših občin v večje. Prepričan je, da bo odločitev slabo vplivala na razvoj Luke Koper, slovensko gospodarstvo in razvoj petega koridorja v Sloveniji.

Po mnenju vodje pobude za ustanovitev občine Ankaran Gregorja Strmčnika je ustavno sodišče potrdilo to, kar so sami ves čas trdili. Izjavljanje, da bodo problemi  in konflikti, je po njegovem "še ena od nezrelih izjav aktualnega župana Popoviča". Z odločitvijo so zadovoljni tudi krajani Mirne. Koordinator odbora za ustanovitev občine Mirna Dušan Skerbiš je spomnil, da so se prebivalci na referendumu "skoraj plebiscitarno" izrekli za samostojno občino.

Spomnimo: poslanci so po izglasovanem vetu državnega sveta kljub referendumu zavrnili zakon, s katerim bi ustanovili novi občini. Nato sta oba kraja vložila ločena predloga, a je bil Ankaran znova zavrnjen, predlog Mirne pa je še v postopku. Sledila je pobuda Ankarana in Mirne o ustavni presoji zakona o ustanovitvi občin. Zaradi postopka na ustavnem sodišču tako v Kopru kot tudi v Trebnjem ni bilo lokalnih volitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.