Slovenija
11 ogledov

"Ankaran ne zagotavlja pogojev"

"Podpiramo zakon o ustanovitvi občine Ankaran, ki so ga v proceduro vložili posl Žurnal24 main
Ustavno sodišče opravilo javno obravnavo o zahtevi za presojo ustavnosti zakona o ustanovitvi občin Ankaran in Mirna ter določitvi njihovih območij. Po razpravi so bili zadovoljni vsi.

Po prepričanju vodje Pobude za ustanovitev občine Ankaran Gregorja Strmčnika jim je v javni predstavitvi z argumenti uspelo še dodatno osvetliti njihovo "željo, hotenje in referendumsko voljo po ustanovitvi lastne občine". Sicer je vesel, da so imeli po 28 mesecih postopka možnost nagovorili sodnike ustavnega sodišča.

Koprski župan Boris Popovič je v izjavi za medije izrazil zadovoljstvo s predstavitvijo argumentov njihove strani. "Na svoji strani smo imeli veliko argumentov. Prepričan sem, da bodo prepričali ustavne sodnike in da bomo zadevo zaključili," je dejal.

Ustavno sodnico Jadranko Sovdat je zanimalo, s čim DZ utemeljuje koristi za javni interes, na katere se sklicuje pri svojem nasprotovanju ustanovitvi obeh občin. Vodja zakonodajno-pravne službe DZ Božo Strle ji je odgovoril, da je širša javna korist koncept javne samouprave kot takšne, to je preprečitev nadaljnjega drobljenja občin.

"Ankaran ne zagotavlja pogojev"
Sovdatovo je tudi zanimalo, katere pogoje po mnenju nasprotnikov občine Ankaran, povezane z italijansko narodno skupnostjo, ne izpolnjuje omenjena občina. "Ankaran ne zagotavlja pogojev za kulturno udejstvovanje pripadnikov italijanske manjšine. Prav tako tam ni šole v italijanskem jeziku," ji je odgovoril pravni zagovornik Mestne občine Koper Mirko Bandelj.

Ustavni sodnik Ernest Petrič je ugotovil, da je celoten zaplet povezan z neizpolnitvijo ustavne odločbe, s katero je ustavno sodišče določilo, da je treba občino Koper razdeliti. Ustavno sodišče bo odločitev o pobudi sprejelo na seji, ki ne bo odprta za javnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.