Slovenija
14 ogledov

Anketa: Pahor ravnal koruptivno

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Pahor ravnal koruptivno. Referenduma o Zakonu o RTV se sploh ne bo udeležilo 53 odstotkov vprašanih. Poslancu Magajni bi se radi maščevali.

V tokratni anketi Slovenski utrip, ki jo je pripravila Fakulteta za uporabne družbene študije, je odgovarjalo 907 ljudi, nekoliko manj (665) le na vprašanje v zvezi s tajnimi depešami, ker so ga v anketo vključili naknadno.

Pahor ravnal koruptivno
Skoraj 37 odstotkov vprašanih meni, da je Pahor ravnal koruptivno, saj je ameriškemu podjetju ponujal posel mimo razpisa. Da so takšna dogovarjanja v zunanji politiki normalna, meni 18,9 odstotka vprašanih, dobrih 17 odstotkov pa da je ravnal zakonito, vendar v  nasprotju z interesi Slovenije.

Še najbolj prizanesljivi, a še vedno večinsko kritični, do Pahorjevega ravnanja so višje in visoko izobraženi, največ negativnih ocen pa je med srednje in poklicno izobraženimi ter med tistimi z dohodki med 500-1000 EUR in tistimi brez lastnih dohodkov. V koruptivno ravnanje in ravnanje v nasprotju s slovenskimi interesi najbolj verjamejo mladi do 34 let.
Volivci SD in Zares so večinsko prepričani, da ni Pahor storil nič spornega, medtem ko se drugi večinsko nagibajo k ocenam o korupciji ali vsaj ravnanju v nasprotju s slovenskimi interesi

Poslancu Magajni bi se radi maščevali
V zvezi s preiskavo zoper poslanca Andreja Magajno zaradi domnevne vpletenosti z otroško pornografijo, 38 odstotkov vprašanih podpira stališče, da gre za politični konstrukt, s katerim se skuša vladajoča politika maščevati poslancu Magajni.  28 odstotkov jih meni, da gre za neodvisno in profesionalno preiskovalno delo slovenskih organov pregona. 

V profesionalnost preiskave so večinsko prepričani volvci SD, Zares, SLS in strankarsko neopredeljeni, medtem ko drugi bolj verjamejo v politično ozadje.

(Vir: Fakulteta za uporabne družbene študije)

Zakon o RTV
Aktualnega referenduma o zakonu o RTV se bo zanesljivo udeležilo 27 odstotkov vprašanih, takih, ki sploh ne bodo šli na referendum pa je 53 odstotkov. Za referendum bi glasovala le četrtina vprašanih, proti 28 odstotkov, 57 odstotkov pa jih ni vedelo, kako bi se opredlili.

Nasprotovanje zakonu je med tistimi, ki na referendum ne bi prišli, močnejše kot med tistimi, ki bi se referenduma udeležili, kažejo izsledki raziskave. Za bi večinsko glasovali le volivci SD in Zares, med volivci ostalih strank bi bilo več glasov proti kot za. 




Za ali proti zakonu o malem delu?
Če bi bil razpisan referendum o zakonu o malem delu, bi proti glasovalo 36 odstotkov vprašanih, za 33. Srednje, višje in visoko izobraženi nasprotujejo zakonu v večji meri kot tisti z osnovnošolsko izobrazbo. Zakonu je še najbolj naklonjena srednja generacija, starih od 35 do 54 let.

Je Masleša primeren za predsednika vrhovnega sodišča?
Imenovanje Branka Masleše ne podpira 37 odstotkov anketirancev, 26 odstotkov pa jih meni, da je primeren za predsednika vrhovnega sodišča. Več nasprotovanja kot podpore je v vseh starostnih skupinah, nasprotovanje je izrazitejše med bolj izobraženimi. Imenovanje Masleše sicer večinsko podpirajo volivci SD in DeSUS, volivci opozicijskih strank in LDS pa temu večinkso nasprotujejo.

Zamenjava Uroša Rotnika v TEŠ
Več kot polovica vprašanih, 52 odstotkov, se je strinjala s stališčem, da je odstavitev Rotnika  posledica Golobičeve želje po obvladovanju slovenske energetike. 20 odstotkov pa jih je podprlo stališče, da bo ustavitev Rotnika prispevala k večji transparentnosti in manjšim stroškom nove termoelektrarne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.