Slovenija
3055 ogledov

Anketa: Tako kaže referendumom

referendum o zakonu o vodah Saša Despot
Kot kaže, se obeta podpora referendumom.

Uvedbi preferenčnega glasu, uporabi konoplje v medicinske namene in za osebno rabo ter pomoči pri prostovoljnem končanju življenja se na posvetovalnih referendumih obeta podpora, ugotavlja anketa, ki so jo za POP TV izvedli pri Inštitutu Mediana. Največjo javno podporo ima uvedba preferenčnega glasu, najmanjšo pa uporaba konoplje za osebno rabo.

Uvedbi preferenčnega glasu je naklonjenih 79,1 odstotka vprašanih, nasprotuje pa ji dobra desetina.

Referendum o konoplji je razdeljen na dve vprašanji. Gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene, kar je deloma sicer že zakonsko urejeno, je naklonjenih bistveno več vprašanih kot uporabi konoplje za osebno rabo, in sicer 71,2 odstotka, 22 odstotkov vprašanih pa temu nasprotuje. Osebni rabi konoplje je naklonjenih 49,6 odstotka vprašanih, nasprotuje pa ji 39,9 odstotka vprašanih.

Dobra polovica vprašanih pa podpira uvedbo pravice odločanja o predčasnem končanju življenja (53,6 odstotka), nasprotuje pa ji 23,5 odstotka sodelujočih v anketi. POP TV navaja, da se je podpora temu referendumskemu vprašanju od prvega merjenja pred dvema mesecema občutno zmanjšala, in sicer za 8,6 odstotne točke.

Anketo za POP TV je med 21. in 24. majem na vzorcu 713 volilnih upravičencev izvedla Mediana.

prometna nesreča Slovenija Avto Upravičeno domnevamo, da je bilo 'zadetih' več, kot to kažejo uradni podatki shod za zaščito otrok in družin Slovenija Na prizorišče se vračata Aleš Primc in Metka Zevnik

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 29
  • Ender3 17:19 25.maj 2024.

    Vesel bi bil takšnih končnih rezultatov. Hvala vsem, ki bodo odšli na volitve in se odločali po svoji vesti in pričakovanjih..

  • slavauk22 13:14 25.maj 2024.

    če se hočeš se fentat putin vas vabi v mobilizacijo ! nujno potrebujeo nove žrtve!

  • lojs 12:23 25.maj 2024.

    v nemčiji so legalizirali uporabo gandže (ne konoplje) za t.i. osebno rabo (sicer ne vem kakšna je še lahko) in postavili neko zgornjo mejo v gramih ... žal nikjer nisem zasledil, da bi pocillijo opremili s kakšnimi prenosnimi tehtnicami ... ...prikaži več zakaj omejitev in kdo bo to kontroliral