Slovenija
49307 ogledov

Enigma: Vladi se je podpora podvojila

Janez Janša vlada Vlada RS Zasedanje vlade Janeza Janše.
Nova javnomnenjska raziskava agencije Mediana glede vojne v Ukrajini in njenih posledic ter pričakovanj glede nove vlade.

Zaskrbljenost glede vojne v Ukrajini ostaja visoka. Zelo zaskrbljenih je okrog 60 odstotkov anketirancev. Tudi v aprilu je kot mesec prej več kot 90 % prebivalcev Slovenije pričakovalo, da bodo zaradi vojne v Ukrajini narasle cene energentov ter cene osnovnih življenjskih potrebščin. Kljub temu sta oba navedena deleža v aprilu rahlo nižja kot v mesec prej. Da vojna za prebivalce Slovenije ne bo imela nobenih negativnih učinkov, meni 0,9 odstotka anketirancev.

Glede ostalih posledic dogajanja v Ukrajini, ki jih bomo občutili v Sloveniji, 58,8 odstotka vprašanih meni, da se bo varnost zmanjšala v celotni Evropi, nekaj manj kot polovica pa kot posledico pričakuje humanitarno krizo. Nekaj več kot petina ocenjuje, da se bo zmanjšalo število turistov.

Podpora vladi se je podvojila

Delež tistih, ki so z delom vlade zadovoljni, se je podvojilo. Delež tistih, ki zaupajo vladi, da bo sprejela prave odločitve za našo državo, je v tokratnem merjenju narasel s 25 na 49 odstotkov. Zelo verjetno vprašani menijo, da vlado že vodi zmagovalec volitev Robert Golob, kar pa ne drži. Tekoče posle še vedno opravlja vlada Janeza Janše in tako bo do imenovanja nove vlade, predvidoma še kakšen mesec. 

Podobno je porastel tudi delež tistih, ki zaupajo vladi, da je pripravljena na prihodnje svetovne izzive, in sicer s 26 na 43 odstotkov.

Med sodelujočimi še naprej ostaja izmerjen pesimizem glede koronavirusa. Delež zaskrbljenih glede epidemije covida-19 se je znižal za skoraj 5 odstotnih točk na 32,6 odstotka vprašanih.

Raziskavo je izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana med 25. in 27. aprilom. Sodelovalo je 655 prebivalcev Slovenije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 90
  • sam1 14:43 06.maj 2022.

    Pod "tekoče posle" lahko predvsem štejemo pospešeno delovanje povsod,kjer se da še kaj postrgati in napraviti čim večjo luknjo naslednji vladi,potem pa z vsemi silami udrihati po njeni nesposobnosti-kako znano iz časov,ko so Janšisti del opozicije....

  • AnGus 07:38 06.maj 2022.

    Dokaz, da so raziskave javnega mnenja glede uspešnosti dela vlade popolna neumnost.

  • pbr1 21:26 05.maj 2022.

    Nobene enigme ni. To je samo dokaz kaki idioti so volilci levih strank. Niti tega ne vejo, da je na oblasti še vedno desna vlada. Proplus pa pisari o "neizobraženih" desnih volilcih.