Slovenija
91189 ogledov

Anonimna prijava: Ima neprofitno stanovanje, stanovanje sklada in še hišo

Oglas za stanovanje stanovanjskega sklada
1/2
slika zaslona
Najemniku stanovanjskega sklada, ki je želel stanovanje oddati naprej za 400 evrov višjo najemnino, se ni zgodilo nič.

Novembra smo poročali o najemniku stanovanjskega sklada, ki je nameraval stanovanje na Brdu oddati v podnajem za 400 evrov višjo najemnino. Zanimalo nas je, kaj se je zgodilo z njim. 

Na stanovanjskem skladu niso bili zgovorni. "Stanovanjski sklad RS /je/ sprožil vse ustrezne postopke na podlagi zakonodaje in pravilnikov. Zadeva se redno spremlja in v določenih postopkih še ni zaključena, zato vam podrobnejših informacij ne moremo dati," so nam odgovorili.

Vso dokumentacijo o primeru smo zato zahtevali na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja. Med dokumenti je bila tudi zanimiva anonimna prijava.

Grožnja s 30 odsotkov višjo najemnino

Naš bralec je stanovanjski sklad o spornem oglasu obvestil 7. novembra, že naslednji dan je sklad najemniku poslal opomin (mogoče je sicer, da jih je o oglasu kdo obvestil že prej). Opozorili so ga, da je oglas kršitev najemne pogodbe, oddaja stanovanja v podnajem brez soglasja sklada pa odpovedni razlog. Obvestili so ga še, da mu bodo od 7. novembra 2022 dalje obračunavali za 30 odstotkov višjo najemnino, to je 1102,40 evra (gre za 90 kvadratnih metrov veliko štirisobno stanovanje).

To zvišanje najemnine omogoča 24. člen splošnih pogojev v primeru, če je najemnik izbran na podlagi neresničnih podatkov v prijavi, če v stanovanju opravlja dejavnost ali ga odda v podnajem brez dovoljenja lastnika. Velja pa ta višja cena (tržna najemnina plus 30 odstotkov) od dneva ugotovitve kršitve do prekinitve najemnega razmerja. Ta zvišana najemnina bi bila sicer 150 evrov nižja od najemnine, ki jo je želel najemnik iztržiti z oddajo v podnajem.

Oglas za stanovanje stanovanjskega sklada | Avtor: slika zaslona slika zaslona

A v resnici najemnik ne plačuje višje najemnine in je tudi nikoli ni plačal. "Najemnik ne plačuje višje najemnine, ker v preveritvenih postopkih ni bilo nedvoumno ugotovljeno, da je šlo za podnajem. Najemnina ostaja ista do morebitnih nasprotnih ugotovitev," so nam pojasnili na Stanovanjskem skladu Republike Slovenije.

"V primeru nove kršitve bomo kot lastnik stanovanja primorani skladno z določilom 103. člena stanovanjskega zakonika na sodišče vložiti tožbo zaradi odpovedi najemnega razmerja in izročitev ter izselitev iz stanovanja," je sklad zapisal v dopisu najemniku. To nakazuje na to, da mu izselitev ne grozi.

Najemnik je že naslednji dan odgovoril in stanovanjskemu skladu povedal enako zgodbo kot nam, da oglasa za oddajo ni objavil on. Da je ta zgodba zelo verjetno iz trte izvita, smo poročali že novembra.

Postelj ne postiljajo, v stanovanju dva mačka

16. novembra 2022 je nato najemnik podpisal izjavo, da stanovanja nikoli ni in tudi v prihodnje ne bo oddajal v podnajem brez soglasja lastnika. Izrecno je tudi dovolil, da v primeru ponovnega suma oddaje v podnajem dovoli ogled stanovanja. Istega dne je bil opravljen še ogled stanovanja, ugotovitev je bila, da je stanovanje v ustreznem stanju. Na pregledu stanovanja je bila prisotna partnerica najemnika.

Stanovanjsko podjetje je nato opravilo še en pregled 19. januarja, kjer prav tako niso ugotovili kakšnih težav. "Stanovanje evidentno uporablja več stanovalcev in dva bengalska mačka. Postelj ne postiljajo (vidna oblačila), kuhinjo (vidna posoda) in sanitarije uporabljajo. V skladu z navodili se fotografirajo le napake, ki jih ni. Glede na to fotografij nisem delal," je v elektronskem sporočilu skladu zapisal predstavnik Stanovanjskega podjetja, ki je opravil ogled.

Med dokumentacijo anonimna prijava: v lasti ima hišo

Je pa zelo zanimiva anonimna prijava, ki jo je prejel stanovanjski sklad že sredi decembra. V njem je zapisano, da je najemnik lastnik stanovanjske hiše pri Komendi. Tam naj bi stanoval že od leta 2018, uradno pa je lastnik postal 24. maja lani, torej le nekaj dni po podpisu najemne pogodbe s stanovanjskim skladom, ki je bila sklenjena 19. maja.

Stanovanjski sklad smo vprašali, ali je pogoj za uspeh na razpisu za najem stanovanja, da nisi lastnik primerne nepremičnine, smo vprašali stanovanjski sklad, prav tako preverjamo, ali bi moral najemnik sklad obvestiti, da je postal lastnik hiše, ter se v tem primeru izseliti. 

Anonimni prijavitelj poleg tega trdi, da je najemnik sklad zavedel s trditvijo, da je razvezan, čeprav še vedno živi z ženo v skupnem gospodinjstvu, šlo pa naj bi le za fiktivno razvezo "da lahko še naprej ožemata državo in pobirata socialne transferje od države", piše v prijavi. Skupaj naj bi z ženo prebivala v neprofitnem stanovanju Mestne občine Ljubljana, konce tedna pa naj bi preživljali v svoji hiši pri Komendi, še navaja anonimni prijavitelj, ki je prijavi priložil tudi izpis iz zemljiške knjige.

Sami teh trditev nismo mogli preveriti, saj sklad zaradi varstva osebnih podatkov ne razkriva, kdo je najemnik, dokumenti, ki smo jih pridobili na podlagi zakona o dostopu do javnih podatkov, pa so anonimizirani.

V anonimni prijavi prijavitelj opozarja še, da se najemnik pol leta po sklenitvi pogodbe ni vselil v stanovanje na Brdu, čeprav bi se moral vseliti v 30 dneh.

Kateri postopki niso zaključeni, ni jasno

Stanovanjski sklad je v odgovorih pred časom zapisal, da postopki zoper najemnika še niso zaključeni, a nam kljub dodatnemu pojasnilu, za katerega smo jih zaprosili, ni jasno, kateri postopek še ni končan. "Stanovanjski sklad RS vedno ravna skladno z določbami Stanovanjskega zakona, Splošnimi pogoji za oddajo stanovanj v najem ter najemno pogodbo in sproži ustrezne postopke," so zapisali in opisali dogajanje. "Opravljena sta bila dva ogleda stanovanja ter najemniku (podan poziv) vročen opomin in poziv na odpravo odpovednega razloga, v katerem je bil najemnik pozvan k (upoštevanju) doslednemu spoštovanju sklenjene najemne pogodbe, skladno s Splošnimi pogoji za oddajo stanovanj v najem ter določbami SZ-1," so zapisali.

Postopek, ki še ni gotov, je po našem ugibanju to, da bi v primeru nove kršitve brez novega opozorila vložili tožbo na izselitev.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 49
  • Interceptor 20:12 21.april 2023.

    Niso težava samo mahinacije z neprofitnimi stanovanji. V praksi nihče od najemodajalcev ne prijavlja prihodka od najemnin v svoji dohodnini. Država zaradi tega izgublja veliko denarja, ampak zgleda, da ji tega ni mar. Od državljanov pričakuje racionalnost, medtem ko se ...prikaži več sama požvižga nanjo.

  • duc1 15:03 21.april 2023.

    Te debile,ki talajo stanovanja je treba sodno preganjati.

  • natasa86 12:30 21.april 2023.

    To se da moja soseda je podedovala hišo in jo takoj prodala pa veselo živi v neprofitnemu stanovanju