Slovenija
55647 ogledov

Kot kaže, bo ostal le brez 400 evrov rente, ne pa brez stanovanja

Oglas za stanovanje stanovanjskega sklada slika zaslona
Pred dvema tednoma smo poročali o najemniku, ki je na razpisu dobil stanovanje državnega stanovanjskega sklada in ga je nameraval za 400 evrov višjo najemnino oddati naprej, kar je prepovedano. Preverili smo, kaj se je zgodilo.

"Opravljen je bil ogled stanovanja ter najemniku (podan poziv) vročen opomin in poziv na odpravo odpovednega razloga, v katerem je bil najemnik pozvan k (upoštevanju) doslednemu spoštovanju sklenjene najemne pogodbe, skladno s Splošnimi pogoji za oddajo stanovanj v najem ter določbami Stanovanjskega zakonika," so nam pojasnili na stanovanjskem skladu. Na vprašanje, ali so oziroma bodo najemniku odpovedali najemno pogodbo, so nam odgovorili, da so postopki še v teku.

Več o tem, kako je ponujal stanovanje v nedovoljeni podnajem in kako se je izgovarjal, lahko preberete tukaj. 

Ali mu bodo pogodbo sploh odpovedali, je vprašanje. Oddaja v podnajem brez soglasja lastnika je sicer krivdni odpovedni razlog, a glede na to, da je dobil poziv, naj tega ne počne in glede na to, da stanovanja ni oddajal v podnajem, ampak je to le nameraval, je vprašanje, ali bo najemnik ostal brez stanovanja. Splošni pogoji sklada namreč določajo, da lastnik ne sme iz krivdnih razlogov odpovedati najemne pogodbe, če najemnik dokaže, da v danem roku ni mogel odpraviti krivdnega razloga. Povedano drugače, celo če krivdnega razloga brez lastne krivde ne odpraviš, lahko ostaneš v stanovanju, če pa ga odpraviš, v konkretnem primeru podnajemnika vržeš iz stanovanja oziroma umakneš oglas, s katerim si stanovanje nameraval oddati v podnajem, pa še toliko bolj verjetno lahko ostaneš najemnik. 

Najhujša kazen bi bila draga oprema

Če mu bodo najemno pogodbo kljub temu odpovedali, pa se bo najemnik znašel v zagati, kam z novo luksuzno opremo. Sklad namreč stanovanja oddaja prazna, opreme pa v primeru odpovedi pogodbe ne odkupi. "Stanovanje mora najemnik ob izselitvi predati v stanju kot ga je prevzel: očiščenega, z opravljenimi notranjimi opleski, praznega oseb in stvari. Stanovanjski sklad RS ne odkupuje opreme bivših najemnikov," so nam pojasnili.

Če stanovanjski sklad odpove najemno pogodbo, odpovedni rok ne sme biti krajši od 90 dni, pri čemer pa najem po javnem razpisu ne morem biti krajši od enega leta, določajo splošni pogoji za oddajo stanovanj v najem. To pomeni, da bi tudi v primeru odpovedi pogodbe najemnik, o katerem smo pisali, eno leto lahko ostal v stanovanju, saj je bil razpis objavljen nedavno.

Državni stanovanjski sklad ima 5.111 javno najemnih stanovanj (neprofitni in stroškovni najem) ter tudi 2.078 stanovanj hčerinskih družb, v tej številki je že upoštevana celotna soseska Pod Pekrsko Gorco, kjer je 400 stanovanj. Del stanovanj je že v objavi preko razpisa, ostala pa bodo na voljo po dokončanju gradnje in zaključku vseh potrebnih postopkov. Dodajajo, da vsa stanovanja v njihovi lasti pregledajo v sklopu rednih letnih pregledov. Skladno s stanovanjskim zakonikom ima lastnik dvakrat letno pravico, da vstopi v stanovanje in preveri, ali se pravilno uporablja.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 20
  • Soljatar 16:24 04.december 2022.

    vsi bomo postali ovaduhi, nihče se ne bo več skrival in goljufal.

  • tomaz034 13:06 04.december 2022.

    Če bi Slovenija bila pravna država bi bilo drugače,ker smo pa barbarska je pa tako.tukaj se najbolje godi lopovom,prevarantom,tajkunom in odvetnikom vsi ostali pa gagamo na račun nesposobne zakonodajske veje.Pravilno bi bilo tako kot je bilo v jugi da se ...prikaži več mu vzame stanovanje in ga kaznujejo po členu ki je v zakonu zapisan,saj tega še niso spremenili.V jugi nisi mogel dobiti neprofitnega stanovanja če si bil samski,prednost so vedno imele družine šele potem če je kaj ostalo so bili posamezniki.

  • lojs 13:04 04.december 2022.

    tale primer me spominja na poročila policije , kako so zasegli ogromno pošiljko droge ... v tej državi je pa drogerašev vse več ... kriminala vsak dan več, meje se odpirajo, oblast bi pa še policijo zjebala s svojimi kadri ...prikaži več ... vsak dan nam gre bolje