Slovenija
104 ogledov

Anonimneža motijo Janševi stražarji

Razsodba patria, protestniki Anže Petkovšek
Komisija za preprečevanje korupcije preiskuje, zakaj so policisti centra za varovanje in zaščito varovali nekdanjega predsednika vlade.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je pred dnevi prejela prijavo anonimneža, ki nekdanjemu predsedniku vlade in šefu slovenske demokratske stranke (SDS) Janezu Janši po naših neuradnih informacijah očita, da naj bi zlorabil svoj vpliv in sam odredil, naj ga policija fizično varuje še po izteku njegovega mandata predsednika vlade. "Ker obravnava prijave oziroma predhodni preizkus prijave še poteka, za zdaj dodatnih informacij ne moremo posredovati," pojasnjujejo na KPK. Anonimnega prijavitelja, neuradno, namreč moti, da je Janšo v začetku junija, ko je moral pred izrekom sodbe v zadevi Patria še dvakrat priti na sodišče, na poti na sodišče in nazaj varovalo pet varnostnikov, za to usposobljenih policistov pristojnega Centra za varovanje in zaščito (CVZ).

Varovan bo še do konca marca 2014

Janšo bo kot varovano osebo morala po vseh pravilih policija varovati in spremljati še do konca marca prihodnje leto.Še en mesec po tem, ko od februarja ni bil več predsednik vlade, so Janšo fizično varovali isti varnostniki, ki so ga varovali v času, ko je vodil vlado.

Fizičnemu varovanju se na lastno željo ni mogel odpovedati, saj to jasno prepovedujejo pravila posebne uredbe o varovanju oseb. Od konca marca Janše policija sicer ni več neprestano fizično varovala, a to še zdaleč ne pomeni, da mu policijsko spremstvo in varovanje ne pripada več, česar prijavitelj v prijavi KPK sicer niti ne omenja.

Janša namreč trenutno še vedno ne more odpoklicati varnostnikov, ki so zdaj po pravilih dolžni paziti nanj še do konca marca prihodnje leto. "Policija varuje po četrti stopnji tudi bivšega predsednika vlade Republike Slovenije, ko mu preneha enomesečno varovanje po tretji stopnji, še 11 mesecev," določajo pravila uredbe o varovanju oseb.

To pomeni, da Janši neprestano fizično varovanje ne pripada več, so ga pa varnostniki, ki mu jih določi zgolj in samo policija, dolžni spremljati med njegovimi vsakdanjimi opravili, slediti in opazovati, kje se giba in ga zaščititi, če je ogrožen, je neuradno slišati iz policijskih vrst. "Kar pomeni, da četudi se na določen kraj pripelje sam, ga mora tam počakati varnostnik, ga spremljati po poteh, kjer je ogrožen in ga po istih poteh spet spremljati nazaj," dodajajo strokovnjaki.

O varnostnikih ni vedel nič

Po naših informacijah naj bi natanko tako petega junija, ko mu je bila izrečena sodba zaradi domnevne koruptivnosti pri nakupu oklepnikov Patria, policija varovala Janšo. Varnostniki naj bi ga pričakali na parkirišču, kjer so vedeli, da bo pustil svoje vozilo ob prihodu v Ljubljano. Nato pa ga spremljali nekaj metrov naprej na poti do sodišča in po isti poti nazaj dobri dve uri po izreku sodbe.

Janša in razsodba patrie | Avtor: Reuters Reuters
Janša, neuradno, sploh ni vedel koliko varnostnikov ga spremlja, kako so opremljeni in kako bodo ukrepali, če bo ogrožen. Prijavitelj, ki ga je to varovanje zmotilo, je sicer - neuradno - prepričan, da je Janša osebno kar sam določil koliko policistov in kdo ga bo varoval. "Varovana oseba nikoli ne odloča o tem, koliko varnostnikov ga bo varovalo in kako. O tem odločajo varnostniki sami, ko prejmejo vse potrebne informacije o tem, kje se bo varovana oseba gibala, kdo bi se tam lahko nahajal. Potem varnostniki sami naredijo varnostno oceno in temu prilagodijo tudi način varovanja. Če ocenijo, da je varovana oseba ogrožena, bo posledično varovanje bolj poostreno in bo varovano osebo fizično varovalo, spremljalo več policistov varnostnikov. To je njihova naloga in odgovornost. In varovana oseba pri tem nima besede," še opozarjajo dolgoletni strokovnjaki na področju varovanja varovanih oseb.

"Izkazali so se profesionalno"

Dolgoletni policist, ki ne želi biti imenovan, ob tem ocenjuje, da so varnostniki in ostali policisti "predvsem glede na vse videno na javnih posnetkih v televizijskih prispevkih, poročilih o dogajanju pred in okoli sodišča ob izreku sodbe Janezu Janši ravnali resnično pravilno in strokovno."

Policija sama je, neuradno, že takoj, ko so tako podporniki kot Janševi nasprotniki napovedali proteste, demonstracije pred sodiščem na dan izreka sodbe, ocenila, da bi lahko bila zaradi tega lahko ogrožena tako Janševa kot tudi varnost protestnikov in ostalih udeležencev, obiskovalcev sodišča na tisti dan.

In na to naj bi nemudoma opozorili varnostnike, ki spremljajo Janšo, slednji pa so tej oceni ogroženosti prilagodili način varovanja, ter zato tudi sebe zaščitili z neprebojnimi jopiči in orožjem (zaradi očitno povečanega tveganja). Poostreno pa niso bili varovani le Janša in protestniki pred sodiščem, zaradi domnevno povečane stopnje ogroženosti, je posebna notranja varnostna služba, prav tako zaščitena z neprebojnimi jopiči,  varovala tudi samo stavbo sodišča in sodno osebje. Med udeleženci protestnega shoda naj bi bili nekateri posamezniki celo oboroženi. "Če Janše ne bi takrat spremljali varnostniki, bi ga kot varovano osebo s sodišča moral spremljati nekdo drug od policistov. Vendar bi varnostniki, ki so jih na policiji posebej določili zato, da varujejo Janšo, s tem kršili svoje delovne obveznosti," dodajajo poznavalci.

Podobno kot Janšo ob izreku sodbe so policisti CVZ varovali tudi ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ko so mu tik pred božično-novoletnimi prazniki neznanci grozili s smrtjo. Varnostnika sta zato Jankovića spremljala med sprehodom po ljubljanskih ulicah na silvestrski večer.

Komentarjev 18
  • Scott 13:18 19.junij 2013.

    kučan ni bil na drevesu, sodbo je spremljal v lokalu na Pražakovi, kjer se je vrtela srbska glasba, glasba agresorjev in ubijalcev.

  • joc2013 09:20 19.junij 2013.

    Jaz pa razumem zakaj ga varujejo. Ob sojenju so Stanovnika videli na strehi sodišča, Kučana na drevesu pred sodiščem in Jankoviča, kako je lezel iz jaška kanalizacije pred sodiščem. Baje, da so bili do zob oboroženi in v glavah so ...prikaži več se jim porajale temačne misli. SDS štab z bivšim moinistrom Korenjakom je ocenil, da obstaja velika nevarnost za likvidacijo največjega uma 21 stoletja in označili oceno tveganja na najvišjo možno stopnjo. Seveda so se posvetovali z novimi člani SDS in Severne Koreje, kateri so ob obisku države pred sodiščem potočili solze žalosti in obuba, kako lahko država obsodi pravega krivca, namesto, da bi zadevo naprtili slikarju z mednarodnimi zvezami v orožarskih poslih.

  • Bralec 08:53 19.junij 2013.

    Ok JJ je dobil 2 leti. Pa recimo, da mora letos na zimo to odslužit(sanje prasca o koruzi). Pol bo varnostnik z njim v celici ha ha ha to bi blo fajn za videt